„Zajlik
A lényeg

Csaknem hét év börtönre ítéltek Oroszországban egy 72 éves amerikait

7/10/2024 19:19

| Szerző: Klubrádió

A 72 éves férfi a vád szerint zsoldosként harcolt az orosz csapatok ellen.

Az ügyészek szerint Stephen James Hubbard a keleti Izjum városában állomásozó védelmi egységben szolgált, amikor 2022 áprilisában – nem sokkal azután, hogy Moszkva megkezdte Ukrajna teljes körű invázióját –, az orosz erők fogságába esett – számolt be a BBC.

Az orosz főügyészség szerint Hubbard „szisztematikusan anyagi kompenzációt kapott” a részvételéért a háborúban az ukrán oldalon.

A férfit 6 év 10 hónapos büntetőtelepi börtönbüntetésre ítélték. A michigani születésű Hubbard az orosz állami média szerint a múlt héten vallotta magát bűnösnek a vádakban.

Nővére, Patricia Fox azonban azt mondta a Reutersnek, hogy Hubbard oroszbarát nézeteket vallott, és nem valószínű, hogy korában fegyverhez nyúlt volna.

„Ő annyira nem katonás” – mondta Fox a Reutersnek, hozzátéve, hogy a bátyjának »soha nem volt fegyvere, nem csinált semmi ilyesmit... Ő inkább pacifista«.” Szerinte Hubbard 2014-ben Ukrajnába költözött, ahol egy ideig egy nővel élt együtt, kis nyugdíjból. Később szakítottak az élettársával, de ő továbbra is Ukrajnában maradt.

Bár Hubbardot az orosz erők 2022 elején vették őrizetbe, az ügye csak akkor vált nyilvánossá, amikor szeptemberben megkezdődött a pere Moszkvában.

Az orosz hatóságok által megosztott videón látható, ahogy Hubbard nehézkesen járkál a vádlottak üvegpáholyában a tárgyalóteremben, ahol elítélték.

(Képünk illusztráció, forrás: Pixabay)