„Zajlik
A lényeg

Csányi beszólt Nagy Mártonnak

17/10/2024 10:19

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A Portfolio Budapest Economic Forumán.

„Pont a legfontosabb részre megérkezett” – ezzel köszöntötte a Portfolio Budapest Economic Forumának első előadását tartó Csányi Sándor a jó húsz perc késéssel megérkező Nagy Mártont. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója már kezdésként is azzal nyitott, sajnálja, hogy a napi programban szereplő két miniszter még nem érkezett meg, pedig érdemes lett volna, ha meghallgatják, mik a magyar bankrendszer kihívásai, de „Nagy Mártont kevésbé sajnálom, mert

ő mindent tud anélkül, hogy meghallgatná”.

–írja a hvg.

Létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
 
Csányi Sándor. Fotó:
 MTI/Kovács Tamás
 
 

A magyar bankrendszer a hitelnövekedésben közelíti a közép- és kelet-európai szintet, de a jövedelmezősége nemcsak ennél alacsonyabb, hanem az eurózónáénál is. És nem nagyon van olyan kormány a régióban, amely ennyire aktívan avatkozna be a bankok működésébe, mint a magyar – folytatta Csányi  A bankszektor terhei nemcsak magasak, hanem kiszámíthatatlanok is, „olyan adókat kaptunk a nyakunkba, amilyeneket más nem, és ami ígéretek elhangzottak egy adó bevezetésénél, az nem teljesült”.

„Mi kifizetjük a különadót, Nagy Márton meg kap egy külön tárcát, ez nem fair eljárás a bankszektorral szemben” – szúrt oda a beszédét ekkor már az első sorból hallgató miniszternek. És miközben a kormány azt javasolja a bankoknak, hogy 5 százalékos kamatplafont tartsanak, „egy szót nem olvasok arról, hogy milyen garanciát vállal a kormány az infláció alacsonyan tartására”.