„Klubrádió
A lényeg

Csővédelmet kért a Tungsram

11/05/2022 18:43

| Szerző: Klubrádió

A cég elnök-vezérigazgatója, Jörg Bauer azt állítja, hogy a lépéssel a Tungsram túlélését próbálják biztosítani.

A Tungsram Operations Kft. hitelező partnere, az Eximbank Zrt. törvény adta jogára támaszkodva szerdán inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira – írja közleményében a Tungsram.

Ez annyit jelent, hogy a már bankszámlákon lévő, illetve később érkező pénzzel az Eximbank rendelkezne.

A Tungsram közleményében azt írta, továbbra is prioritásként kezelik munkavállalóik, vevőik, beszállítóik, illetve a hatóságok felé vállalt kötelezettségeiket, ezért a vállalat szerdán egy jogi és pénzügyi védelmet jelentő lépést tett, ami ezeket az ellentéteket feloldhatja; egyszóval: csődvédelmet kértek – írja a hvg.hu.

A cég a laphoz eljuttatott közleményében azt írta, mindezt azért tették, mert a csődvédelem alatt továbbra is tudják majd fizetni megmaradt dolgozóik bérét, illetve az adókat. A csődvédelemről a dolgozóikat, a szakszervezeteket, az üzemi tanácsokat és a bankokat is tájékoztatták. Jörg Bauer, a cég elnök-vezérigazgatója a közleményben azt írja, hogy a vállalat vezetése mindent megtesz azért, hogy a „csődvédelem alatt egy rentábilis üzleti struktúrára való átállás alapján a vállalatot tovább működtesse”.

Jörg Bauer kiemelte, hogy a csődvédelem nem a Tungsram megszűnését jelenti, hanem azt, hogy megpróbálják sikeres túlélését biztosítani.

Április végén a Tungsram megszüntette a hagyományos lámpagyártást, ezzel egyidőben pedig 1600 dolgozójukat rúgták ki, csak Újpesten négyszázat.

Korábban a Klubrádiónak jelezte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, hogy igyekeznek munkát biztosítani az elbocsátott dolgozóknak.