„Zajlik
A lényeg

Egy hetet kapott Magyarország a békeálláspontra

20/05/2021 07:05

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Még egy hétig győzködni fogják a magyar politikát, hogy létrejöjjön az EU-s állásfoglalás a gázai konfliktusról.

 

Miután Izrael és a palesztinok közötti tűzszünet továbbra is várat magára, az Izraelt is elítélő uniós határozat magyar vétója továbbra is téma a nemzetközi sajtóban. 26 európai tagország egyetértett, Magyarország képtelen volt.

2021. május 20. Csernyánszky/lapszemle/20210520
05:14
00:00

Az Euractive-ban idézik Josep Borell külügyi főmegbízottat: nem akarom félrevezetni önöket, mintha minden tagállam egyetértett volna ebben a vitában. Igen, valóban, könnyen kitalálhatják, Magyarországról van szó.

"De hát tudjuk, ez ma már nem újdonság", utalt a magyar külügyminiszter vétóira, amikor szembement Brüsszel külpolitikájával Kína, Oroszország, és Izrael kérdésében is. "Őszintén mondom maguknak, egyszerűen nem tudom megérteni, mit nem lehet ebben egyet nem érteni a 26 tagállam álláspontja vonatkozásában. Nos, hát így állunk, és nincs más választásom, mint ezt szóvá tenni" – fogalmazott Borell, külügyi főmegbízott.

Azt is elmondta, hogy igyekszik meggyőzni a magyar felet, erre ad még egy hetet. Csak egyet. Nem engedheti meg magának az EU, hogy ne legyen közös állásfoglalása.

Az Európa Tanács közleményt adott ki arról, hogy a soros elnökséget a második félévben betöltő Magyarországgal közös szervezésben, hazánkban tartják meg a Kisebbségvédelmi Európai konferenciát Normák és szabályok a nemzeti kisebbségi jogok terén címmel, eddigi eredmények és újabb kihívások alcímmel.

Ez a kezdeményezése hazánknak egyébként még az 1990-es évekre nyúlik vissza, és legfőképp a kisebbségi nyelvhasználatra koncentrál. A közlemény úgy fogalmaz, Magyarország el szeretné érni, hogy a kisebbségvédelmi ügyekben az Európa Tanács legyen a zászlóvivő a kontinensen. A június 29-én kezdődő konferenciát Gulyás Gergely nyitja meg magyar részről, és a felszólalók között ott lesz Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa