„Zajlik
A lényeg

Egy hónapja tart az orosz-ukrán háború

24/03/2022 08:05

| Szerző: Klubrádió

Egy hónappal ezelőtt rohanta le Oroszország Ukrajnát.

Bergyanszk kikötője lángokban áll helyi jelentések szerint


Ukrajna arcfelismerő szoftverrel azonosítja a halott orosz katonákat: Mikhailo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy arcfelismerő szoftvert használnak a harcokban elesett orosz katonák holttesteinek azonosítására. Ha sikerül azonosítani az elesett orosz katonákat, akkor felkutatják a családjukat, és tájékoztatják őket a halálesetről.
Nem férnek hozzá a hatalmas lángokkal égő tűzhöz Szumi régióban: Dmitro Zsivickij, a régió kormányzója szerint a katasztrófavédelem dolgozói hiába akarták, nem tudták megközelíteni a Trosztyanec városában kedden keletkezett hatalmas tűz helyszínét. "Harmadik napja egymás után Trosztyanec a legforróbb helyszín, ahol heves csaták folynak” – közölte videóbeszédében. Szerinte a tűzoltók éppen a harcok miatt nem férnek hozzá a tűz helyszínéhez.
A NATO szerint elérheti a tizenötezret az elesett orosz katonák száma: A NATO becslései szerint 7-15 ezer orosz katona vesztette életét a négy hete tartó ukrajnai háborúban. A NATO egyik magas rangú katonai tisztviselője azt mondta, hogy a becslésük az ukrán hatóságoktól származó információkon, az Oroszország által nyilvánosságra hozott információkon és nyílt forrásokból gyűjtött hírszerzési információkon alapul.
Orosz katonák raboltak el egy köztiszteletben álló színházi rendezőt Herszonban: Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter azt állítja, hogy a dél-ukrajnai Herszont megszálló orosz csapatok elrabolták az ország egyik legjelentősebb színházi rendezőjét. Az Associated Press hírügynökség által idézett szemtanúk azt mondták, hogy szerda hajnalban kilenc orosz katonai jármű állt meg a 62 éves Olekszandr Kniga háza előtt, és erővel kivezették onnan. Az ismert színházi rendező azok közé tartozik, akik határozottan kifejezték, hogy ellenzik az orosz megszállást.
Zelenszkij hatékony és korlátlan segítséget kér a NATO-tól: Éjszakai üzenetében a csütörtökön Brüsszelben kezdődő G7-NATO-EU találkozó résztvevőit is címezte az ukrán elnök, és jelentős lépéseket vár tőlük. Mint fogalmazott, a politikusoknak muszáj a szabadságot, az életét vívott küzdelmet támogatniuk. "Tudjuk, hogy az oroszok már elkezdtek lobbizni az érdekeik mellett. Ezek a háború érdekei. Tudjuk, hogy együttműködnek bizonyos partnereikkel. Tudjuk, hogy ki akarják rakni ezt a témát, a háború elleni küzdelmet. De ezt a háborút kéne inkább kirakni” – mondta Zelenszkij, aki hozzátette, hogy az ő határozott álláspontjuk is képviselve lesz ezeken a találkozókon. "Mind a három találkozón látni fogjuk: ki a barát, ki a partnerünk, és ki árult el minket pénzért cserébe” – írja a 444.hu.

Egy orosz felmérés szerint közel 80 százalékos Putyin támogatottsága: Elérte a 79,6 százalékot az orosz elnök támogatottsága, ami az egyik legmagasabb érték az elmúlt 20 év során – jelentette ki Valerij Fjodorov, a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet vezérigazgatója szerdán a Govorit Moszkva rádiónak, amit az MTI szemlézett – írja a 24.hu.