„Zajlik
A lényeg

Egyiptomban tárgyalt Blinken a Gázai tűzszünetről

21/08/2024 10:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök szerint a tűzszünet kiindulópontja lehet a palesztin állam szélesebb körű elismerésének.

A Gázai övezeti tűzszünetről és túszalkuról folytatott legutóbbi katari tárgyalási forduló eredményeit vitatta meg kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel Kairóban – közölte az egyiptomi Állami Tájékoztatási Szolgálat (SIS).

Szíszi a megbeszélésen hangsúlyozta: egy gázai tűzszünet kell, hogy kiindulópontja legyen a palesztin állam szélesebb körű elismerésének. A múlt hétvégi katari megbeszéléseken a közvetítők beszámolói szerint előrelépést értek el a rafahi átkelő működtetése, az izraeli börtönökben lévő palesztin foglyok, valamint a tervezett tűzszünetek szakaszai ügyében. A Hamász azonban bírálta és félrevezetőnek nevezte Joe Biden amerikai elnök azon kijelentését, miszerint a terrorszervezet megpróbál kihátrálni egy lehetséges tűzszüneti megállapodásból.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, hétfőn Antony Blinken két és fél órán keresztül tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az izraeliek hajlandóak engedni követeléseikből a tűzszüneti megállapodás, valamint a túszok elengedése érdekében.

Az MTI nyomán.