„Zajlik
A lényeg

Egykori dolgozói vádolják a SpaceX-et

4/01/2024 12:39

| Szerző: Klubrádió

Azzal vádolják Elon Musk cégét, a SpaceX-et, hogy jogellenesen rúgtak ki a cégtől nyolc olyan dolgozót, akik 2022-ben nyílt levelet fogalmaztak meg a vezetőknek "munkahelyi aggályaik" miatt.

Nyolc egykori dolgozója vádolja azzal a SpaceX-et, hogy azért bocsátotta el őket, mert munkahelyi aggályokat fogalmaztak meg nyílt levélben.

A Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsának (NLRB) egyik regionális tisztviselője által benyújtott panasz azzal vádolta a SpaceX-et, hogy megsértette a dolgozók szövetségi munkaügyi törvényben foglalt jogait, amely lehetővé teszi a munkatársak számára, hogy közösen lépjenek fel a jobb munkakörülményekért – írja a 444.

Ha a SpaceX nem állapodik meg a vádlóival, az ügyet egy közigazgatási bíró fogja tárgyalni, akinek döntése ellen a testülethez, majd a szövetségi fellebbviteli bírósághoz lehet fellebbezni. A meghallgatást március 5-re tűzték ki. Ha az NLRB úgy találja, hogy az elbocsátások megsértették a munkajogot, elrendelheti a dolgozók visszahelyezését és az elmaradt bérük kifizetését.

Nem ez az első eset, amikor Musk cégeit a munkavállalók jogainak megsértésével vádolták meg.