„Klubrádió
A lényeg

Életfogytiglant kapott háborús bűnök miatt egy orosz katona, ez az első ilyen ítélet

23/05/2022 12:57

| Szerző: Klubrádió

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy ukrán civil megölésért egy orosz katonát a bíróság Kijevben – számolt be a Guardian. Ez az első ítélet az Ukrajna ellen indított orosz invázió alatt háborús bűnök ügyében.

Vagyim Sisimarin, az elítélt, egy 21 éves őrmester az ítélet szerint egy 62 éves ukrán férfit ölt meg Szumi térségében az invázió első napjaiban – olvasható az angol lap tudósításában. Az orosz katona elismerte bűnösségét, védője pedig azt hozta fel, hogy parancsot teljesített és nem volt szándékában ölni.

Az ügyészség szerint Sisimarin egy autóban ült több orosz katonatársával, akik közül az egyik kiadta a parancsot, hogy lője le a 62 éves férfit, mert látta, hogy rálőnek egy autóra és ellopják.

Irina Venediktova ukrán főügyész szerint negyven hasonló eset kerülhet bíróság elé hamarosan, az ukrán hatóságok pedig több mint tízezer háborús bűncselekményt regisztráltak országszerte. A Guardian arról is ír, hogy aggályokat vet fel az ítélethozatal gyorsasága, hiszen még tart a konfliktus. Azonban az ukránok ezzel figyelmeztetni is akarják az ország bizonyos részeit elfoglaló oroszokat, hogy a tetteikért bíróság elé kerülhetnek.

A tudósítás szerint elképzelhető, hogy Sisimarint el akarják majd cserélni a mariupoli Azovsztal üzem elfogott védőinek egyikére.