„Klubrádió
A lényeg

Elhatárolódik a Magyarságkutató a korábban támogatott filmjétől

9/07/2023 08:10

| Szerző: Klubrádió

Közleményt adott ki honlapján a Magyarságkutató Intézet (MKI), melyben az általuk korábban támogatott A pozsonyi csata című animációs filmtől elhatárolódik. AZ előző vezetésre mutogatnak.

 

Az állásfoglalás szerint egy olyan történelmi eseményről, mint a 1116 évvel ezelőtt zajlott Pozsonyi csatáról csak az eseményhez méltó módon lehet megemlékezni, és ez nem sikerült az animációs filmmel, amit a miniszteri támogatások keretéből támogattak korábban 30 millió forinttal. A miniszter az a Kásler Miklós volt, aki idén március óta a Magyarságkutató Intézet főigazgatója.

Most ezt írják:

„Sajnálatos, hogy 2020-ban – a Magyarságkutató Intézet előző vezetése alatt – több szakmai figyelmeztetés ellenére elkészült egy olyan animációs film a csatáról, amely az akkori főigazgató irányításával egy torz, szakmai hitelességet nélkülöző képet mutat. Mivel az alkotás a Magyarságkutató Intézet új vezetése által képviselt hitelességnek, szigorú szakmai kritériumrendszernek nem felel meg, ezért annak oktatófilmként való használatát az intézet nem támogatja; azzal semmilyen közösséget nem vállal. A Magyarságkutató Intézet a honfoglalást szentesítő pozsonyi diadal hőseivel és a reális tárgyi ismereteken nyugvó nemzeti büszkeség ügyével vállal közösséget.”

A filmet egyébként a Magyarságkutató Intézet rendelte meg a Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Műhelytől, eredetileg 11,6 millió forintot fizettek az 50 perces 3D animációval készült filmért, aminek fogadtatása meglehetősen vegyes volt, jelenleg a 10-es skálán 1,9 pontos értékeléssel szerepel az IMDB, 3,5-össel a Port adatbázisában, ahol a filmeket minősítheti a közönség. A történész szakma is felháborodással fogadta az alkotást történelemhamisításra hivatkozva, és az a két, a MKI által foglalkoztatott régész, akik nyilvánosan kritizálni merészelték a filmet, el is küldték.

A Magyar Média Mecenatúra 12 millió Ft-tal támogatta a Baltavári Tamás által rendezett páratlan produkciót.

A Film elérhető a YouTube-on is, bár valamiért a kommentek közt nemigen találni negatívat.

A filmet beharangozó dalt Fankadeli és Tóth Gabi énekelték, akik fejenként félmillió forinttal lettek gazdagabbak teljesítményükért.