„Támogassa
A lényeg

Elhunyt Paul Auster amerikai író

1/05/2024 09:45

| Szerző: Klubrádió

77 éves korában elhunyt Paul Auster amerikai író, tüdőrák okozta szövődményekben.

Paul Auster élete során 34 könyvet írt, a leghíresebb művei közé tartozik a New York trilógia, a Leviathan és a 4 3 2 1.

Első sikerkönyve a The Invention of Solitude (A magány felfedezése, 1982) után, melyben apjának állított emléket, a New York trilógia (The New York Trilogy, 1987) hozta meg számára a hírnevet. Ezekben a megszokottól eltérő, csak lazán összefüggő detektívregényekben az emberi léttel, identitással kapcsolatos kérdésekkel, valamint a nyelvet és az irodalmat érintő problémákkal foglalkozik és megteremti saját posztmodern és a posztmodernizmust bíráló kifejezési formáját – írja róla a Wikipedia.

Az identitáskeresés és az élet értelmének kutatása jellemzi Auster későbbi műveit is. Jó néhányban a véletlen történések állnak a középpontban és intenzíven foglalkozik az emberek egymáshoz és környezetükhöz fűződő viszonyával. Visszatérő témái többek között az aszketizmus, egy közelgő katasztrófa érzése, a beszéd és megértés képességének elvesztése, az apa hiánya, a hétköznapi élet, a kudarc, sikertelenség, írás/elbeszélés, metafikció, intertextualitás, a történet főszereplője vagy elbeszélője egy megszállott író.

A The New York Times 1990 karácsonyán publikálta az Auggie Wren's Christmas Story című novelláját. A filmrendező Wayne Wang is olvasta, és többszöri találkozásuk után készültek 1995-ben a Füst (Smoke) és a Blue in the Face (Egy füst alatt – Beindulva) című filmek. Auster írta a forgatókönyvet és társrendezőként is közreműködött. A Füst elnyerte az Independent Spirit Award for Best First Screenplay díjat A legjobb első forgatókönyv kategóriában és a Bodil-díjat. Sophie Calle francia írónővel és fotóművésszel eszmecserét folytatott a művészetről, és a beszélgetésekből született 2007-ben a Double Game című közös kiadású könyvük.

Pályatársa, Joyce Carol Oates 2010-ben azt mondta róla: „Auster nagyon stilizált, furcsán talányos posztmodern fikciójáról vált ismertté, amelyben a narrátorok ritkán mások, mint megbízhatatlanok, és a cselekmény alapja folyamatosan változik.” Szinte minden könyve megjelent magyarul is.

(Kiemelt kép: Piktor08/Wikimedia Commons)