„Zajlik
A lényeg

Elindult a szatelit a Psyche aszteroidához

13/10/2023 16:20

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az űrszonda feladata felderíteni a Mars és Jupiter közt keringő aszteroida, a fémekben gazdag Psyche felderítése. A tervek szerint a szatelit 2029 augusztusában érkezik megt céljához.

Magyar idő szerint 16:20 körül útjra bocsátották a NASA szatelitjét a Psyche aszteroidához. Bár a fémekben különösen gazdag égitest nincs nagyon messze – a Mars és a Jupter pályája közt kering – a szatelit útja meglehetősen hosszú lesz, a tervek szerint 2029 augusztusában érkezik a meg szonda céljához. A kilövés rendben ment.

A NASA szakembereinek elmondása szerint a hosszú út oka a hatalmas távolság, amelynek során az űrszondának komplex manővereket is végre kell hajtania, kihasználva az útbaeső bolygók gravitációját, így nyerve további sebességet. A 2,7 tonnás eszköz 

Kiss László korábban a Klubrádiónak azt mondta, jelen pillanatban más, ilyen adottságokkal bíró, nagy mennyiségben tiszta fémeket tartalmazó égi objektumot nem ismerünk. A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (korábbi nevén ELKH) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója azt is elmondta, hogy a nagyjából 300 kilométer átmérőjű test legalább harmada, de akár kétharmada színtiszta fém, ami arra enged következtetni, hogy valaha – a Naperndszer korai szakaszában – egy bolygócsíra magja lehetett.