„Zajlik
A lényeg

Elios-ügy: Tóth Bertalan beperli az Európai Bizottságot, a TASZ az OLAF-ra gyakorolna nyomást

11/01/2022 18:09

| Szerző: Klubrádió

Az MSZP társelnöke szerint „Brüsszelben” falaznak Orbán Viktornak, a civilek szerint azt kell kikényszeríteni, hogy az OLAF új, a bírósági ítélettel összhangban álló határozatot hozzon Elios-ügyben, a miniszterelnök vejének közvilágítási tendereivel kapcsolatban.

2022. január 11. A lényeg / részlet, Tóth Bertalan (22.01.11.)
00:59
00:00

Beperelte az Európai Bizottságot az MSZP társelnöke, mert szerinte Brüsszelben is Orbán Viktornak falaznak. Tóth Bertalan hónapok óta próbálja közérdekű adatigényléssel megszerezni a hivataltól az Elios-ügyben folytatott nyomozás aktáit. Ezekből kiderülhetne, miként működtek a korábban Tiborcz István, a miniszterelnök veje résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. által Magyarországon, uniós pénzügyi hozzájárulással megvalósított közvilágítási projektek. 

Az iratot még tavaly ősszel, szeptember elején kérte ki, aztán októberben meghosszabbították kérelmének elbírálási határidejét, de ezután nem történt semmi. A politikus szerint az OLAF-nak ki kellene adnia az anyagot, és indokolnia is kellett volna a passzivitását, ezért pert indított az EU Bíróságán.

„Az OLAF-jelentésből kiderülhet, hogy pontosan hogy működik az államilag szervezett korrupciós rendszer, és az is, hogy a Polt Péter vezette ügyészség jogosan szüntette-e meg a nyomozást” – nyilatkozta a Klubrádiónak az MSZP elnöke. Tóth Bertalan emlékeztetett, hogy civilek korábban már nyertek pert az OLAF ellen ebben az ügyben, és a bíróság akkor is világossá tette, hogy ezeket az adatokat nyilvánossá kell tenni, de ez mégsem történt meg.

Ezzel szemben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Népszavához eljuttatott közleménye szerint nincs szükség arra, hogy keresetet nyújtsanak be a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz, mert a bíróság döntése mára jogerőssé vált, az Európai Bizottság nem fellebbezhet vele szemben. Jelezték, a törvényszék közvetlenül nem kötelezheti az adat kiadására az EU szerveit, nincs szükség a már jogerősen megnyert per megismétlésére.

Hozzátették, azt kell kikényszeríteni, hogy az OLAF egy új, a bírósági ítélettel összhangban álló határozatot hozzon. A TASZ, ahogy eddig is, a továbbiakban is minden szükséges lépést megtesz a jelentés megszerzéséért. „Mivel a jelentés közérdekű adat, amint megszerezzük, nyilvánosságra fogjuk hozni.”