„Ki
A lényeg

Eljárást indított az EU a külföldi embercsempészek elengedése miatt

14/07/2023 14:47

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság új kötelezettségszegési eljárást indított, mert szerinte Magyarország megszegi az embercsempészet elleni uniós irányelvet.

Egy 2023 áprilisában elfogadott kormányrendelet az embercsempészet miatt kiszabott szabadságvesztést úgynevezett „reintegrációs őrizetté” alakítja át. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elítélteket szabadon bocsátják, még akkor is, ha a büntetésüknek csak egy kis részét töltötték le. Ezután – elvileg – 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarország területét, hogy a korábbi szokásos lakóhelyük vagy az állampolgárságuk szerinti országban töltsék le a „reintegrációs őrizetet”. Arra, hogy ezt hogyan követik nyomon vagy hajtják végre, az Európai Bizottság szerint a kormányrendelet nem tartalmaz további szabályokat. A testület úgy látja, hogy az embercsempészek ellen így lerövidített szankciók „nem hatékonyak és nem is visszatartó erejűek, és nem veszik figyelembe a szóban forgó esetek körülményeit”.

Ahogy a Telex írja, a szabályozás eredményeként a külföldi embercsempészeket gyakorlatilag elengedik: elviszik őket egy vasútállomásra, és megígértetik velük, hogy elhagyják az országot. Ezt telefonos alkalmazással „ellenőrzik”, de a 24.hu-nak egy névtelenséget kérő, az alkalmazást ismerő forrás azt mondta, hogy az applikáció teljesen alkalmatlan nyomon követésre. Egy androidos appról van szó, amivel be lehet olvasni rendszámokat, igazolványszámokat, valamint képes magyar állampolgárok arcának felismerésére is.