„Zajlik
A lényeg

Eljött hozzánk a segítségre számító csádi elnök

8/09/2024 08:18

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Wilk Valentin

Magyarországra látogatott a néhány éve, apja,egyben elnöki elődje meggyilkolása után államfővé tett csádi politikus, Mahamat Idriss Déby Itno.  A látogatása vélhetőn összefüggésben áll azzal, hogy Magyarország katonákat küld az afrikai országba  az ottani biztonsági erők, különösen az elnöki őrség kiképzésére. 

Magyarországra látogatott a csádi elnök. "Köszöntjük Mahamat Idriss Déby Itnót, a Csádi Köztársaság elnökét hazánkban" – írta szombat esti Facebook-posztjában Nagy István agrárminiszter, aki a reptéren fogadta az afrikai ország államfőjét. 

A lépés célja a Csád és Magyarország közötti biztonsági együttműködési megállapodások véglegesítése – írta még az elnök érkezése előtt, szeptember 4-én a Tchad One. A csádi híroldal szerint ezzel összefüggésben Magyarország katonákat küld az afrikai országba  az ottani biztonsági erők, különösen az elnöki őrség kiképzésére. A magyar parlament tavaly novemberben fogadott el határozatot, mely szerint kétszáz magyar katona megy Csádba. A magyar misszió célja, hogy hozzájáruljon a Száhel-övezet stabilitásához, és ezzel csökkentse a térségből, illetve a Csádtól délre fekvő régiókból Európa felé irányuló migrációt, valamint segíthetnének a terrorizmus elleni harcban is. 

Csádban, ahogy több környező országban is, a hatalmi harcokat gyakran fegyverrel vívják. Mahamat Idriss Déby 2021-ben vette át a hatalmat, miután az elnöki posztot addig betöltő apját, Idriss Débyt lázadók megölték. Fia addig az elnöki gárda parancsnoka volt.

A csádi elnök a Pekingben megrendezett Kína-Afrika-csúcstalálkozó után utazott Budapestre. A Tchad One szerint gazdasági értelemben a csádi kormány kihívásokkal szembesül, ezért keresi a nemzetközi finanszírozási lehetőségeket. A Kínával kötött több megállapodás ellenére azonban a megbeszélések még nem hoztak konkrét pénzügyi eredményeket. Kína számos afrikai országgal erősíti gazdasági, pénzügyi kapcsolatait, nagyberuházások sorában vesz részt, és hitelezi azokat, egyre növelve befolyását a kontinensen. Csád térségében egyúttal Oroszország befolyása is megnőtt az utóbbi időben, például a szomszédos Nigerben, ahol orosz kötődésű fegyveresek is megjelentek az Egyesült Államokkal, valamint a volt gyarmattartó Franciaországgal szembeforduló helyi kormányzat támogatására – azzal párhuzamosan, hogy az amerikaiak és a franciák katonákat vontak ki a térségből.

Az afrikai Szaharát és szavannát összekötő több mint kétszáz etnikum lakta rendkívül szegény, folyamatosan belső fegyveres harcok, hatalmi villongások sújtotta ország, amelynek fővárosa, N’Djamena cirka 4000 kilométerre van Budapesttől, tavaly óta gyakori szereplője lett a magyar kül- és belpolitikai híreknek, a csádi fővárosban Szijjártó Péter külügyminiszter is megfordult már. Kiemelten foglalkozott vele a hazai sajtó, hogy a magyar-csádi kapcsolatépítésekben fontos szerepet kapott a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is, aki honvédelmi miniszter kabinetjének ad tanácsokat. Orbán kiemelt szerepet játszott a csádi kapcsolatok kialakításában és a magyar katonai misszió előkészítésében, videó is készült róla, amikor az afrikai országban idén januárban folytatott csádi-magyar előkészítő találkozókon részt vesz, bár láthatóan próbált inkognitóban maradni, kerülni a kamerákat.