„Köszönjük,
A lényeg

Elképzelhető, hogy a Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozik az Orbán Viktor által szervezett EP-frakcióhoz

3/07/2024 17:08

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Le Pen-féle francia Nemzeti Tömörülés előrehaladott egyeztetéseket folytat más európai parlamenti szélsőjobboldali csoportokkal arról, hogy vele együtt csatlakozzanak a frakcióhoz, amit Orbán Viktor és két másik közép-európai párt vezetője hozott létre, írja a Bloomberg.

A lap szerint az eddigi frakciója, az Identitás és Demokrácia a francia nemzetgyűlési választások július 7-i második fordulója után találkozna, hogy egyeztessen a csoport jövőjéről. Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babiš, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke múlt vasárnap jelentették be, hogy új frakciót hoznak létre Patrióták Európáért néven.

Azóta egy portugál párt Chega jelezte, hogy belépne. A Bloomberg szerint amikor kedden az Orbánékkal kötött szövetség lehetőségéről kérdezték Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés vezetője azt válaszolta, hogy a választások után megvizsgálják a lehetőségeiket.