„Zajlik
A lényeg

Ellenzéki többség veheti át az irányítást Budafok-Tétényben

12/10/2024 07:25

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Ehhez az kell, hogy a Kutyapárt és a Mi Hazánk képviselője is a 2022-es ellenzéki összefogás pártjaival szavazzon. Ügyek mentén mindketten hajlandóak együttműködni, átalakítanák például a közbeszerzéseket.

Magához venné az irányítást az ellenzék Budafok-Tétényben: bár Karsay Ferenc fideszes polgármestert újraválasztották júniusban, a képviselő-testületben a Fidesz elveszítette a többségét. A HVG információi szerint a választások óta többször is egyeztettek az ellenzéki képviselők, átalakítanák a közbeszerzések lebonyolítását, a költségvetéshez is vannak elképzeléseik illetve változtatnának a szerintük elfogult helyi médiaviszonyokon. 

A tizenhét fős testületben Karsayval együtt nyolc fideszes képviselő van, a 2022-es ellenzéki összefogás pártjai (a DK-Momentum–Jobbik–LMP–MSZP–Párbeszéd) hét helyet szereztek és mandátumhoz jutott a Mi Hazánk és a Kutyapárt egy-egy képviselője is. Egy 9:8 arányú ellenzéki többség tehát utóbbi kettő bevonásával állhat elő.

A lap megkeresésére Esze Tamás, a Mi Hazánk képviselője úgy nyilatkozott: „Nem szövetkezek a baloldali formációkkal, de ha van valamilyen ötletük, amely támogatható, akkor együtt fogok szavazni velük” – erősítette meg a HVG megkeresésére Esze Tamás, a Mi Hazánk képviselője.

A kutyapártos Kazinczy Krisztina hasonló választ adott, az általa támogathatónak vélt javaslatok esetén ő is az ellenzékkel szavazna.

Így vélhetően egy lazább, "ügyek mentén" szerveződő együttműködés jöhet létre a XXII. kerületben a Fidesszel szemben.

A HVG kereste a polgármestert is, Karsay szerint "sokan keresik még a helyüket ebben a felállásban", úgy véli "aki dolgozni akar az együttműködést, kompromisszumot keres, aki pedig nem, az kifogásokat". Visszautasította, hogy elfogult lenne a helyi média, szerinte "mind az újságban, mind a helyi televízióban rendszeres megszólalási lehetősége van minden képviselőnek. A szerkesztés viszont az újságírók feladata, ebbe beleszólni, a demokratikus elvek durva megsértése lenne, ami nem elfogadható" – írta a lapnak adott válaszában.

Perlai Zoltán DK-s képviselő szerint a polgármester időhúzással próbálja akadályozni, hogy érvényesüljön az ellenzék akarata, szerinte ezért nem nyújtott be előterjesztést Karsay a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosítására az alakuló ülésen.

Karsay azt írta a lapnak, korábban egyeztetett az ellenzékkel, és azt kérte tőlük, hogy már előre állapodjanak meg az szmsz-ről, ő ugyanis már eleve a konszenzusos javaslatot nyújtaná be. 

"Szerintem viszont az emberek a vitára, a különböző álláspontokra is kíváncsiak. Nem szeretnénk, ha füstös szobákban, egy latte avokadó mellett dőlnének el a fontos kérdések" – fogalmazott a kétfarkús Kazinczy Krisztina ezzel kapcsolatban.

A csütörtöki alakuló ülésen a képviselők úgy döntöttek, hogy egyeztetnek a munkatervről, majd legkésőbb október 31-ig ismét összeül a testület.

Címlapi kép: A képviselők egy része az alakuló ülésen, forrás: Budafok-Tétény YouTube-csatorna