„Zajlik
A lényeg

Elutasította Karsai Dániel keresetét az Emberi Jogok Európai Bírósága

13/06/2024 14:03

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A halálos beteg alkotmányjogász csalódottságának adott hangot. 

Elutasították Karsai Dániel keresetét  Strasbourgban. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 6:1 arányban nem találta megalapozottnak a magánélethez való jog sérelmét.

Nincs olyan nemzetközi jogi eszköz, amely kötelezhetné az Emberi Jogok Európai Bíróságához tartozó tagállamokat az aktív eutanázia elősegítésére, és annak magyarországi tiltása nem sérti a betegek jogait – közölte az EJEB csütörtökön.

A döntésben hozzátették azt is, hogy a tagállamoknak jelentős mérlegelési jogkörük van, és a többség továbbra is tiltja az asszisztált öngyilkosságot. Hozzátették ugyanakkor, hogy szükség esetén felül kell vizsgálni a megfelelő jogi intézkedéseket, figyelembe véve az európai társadalmak fejlődését és a releváns nemzetközi orvosi etikai normákat.

"A Bíróság elutasította a beadványomat. Ez nagy csalódás. Most higgadtan többször el fogjuk olvasni a döntést a kollegáimmal. Azután beadjuk a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket, melyre három hónapunk van. Senki ne aggódjon, megyünk tovább!" – írta Karsai Facebook-bejegyzésében.

Karsai Dánielnél 2022. augusztusában diagnosztizálták a gyógyíthatatlan ALS betegséget, azért fordult a bírósághoz, mert a  magyar jogszabályok nem teszik lehetővé az aktív eutanáziát. 

(Via 24.hu)