„Klubrádió
A lényeg

Elvette a józsefvárosi önkormányzat a Mi Hazánk irodáját a cigányellenes plakát miatt

6/10/2021 18:36

| Szerző: Klubrádió

A józsefvárosi önkormányzat illetékes bizottsága arról döntött, hogy megvonja a szélsőjobboldali Mi Hazánk párttól az irodahasználat jogát. Az ügy előzménye, hogy a szervezet József körúti irodájának ajtajára a Mi Hazánk Mozgalom tagjai egy „Nem lehetünk cigányország” feliratú plakátot helyeztek ki, ezen háborodtak fel a kerületi politikai erők – írta a Józsefváros Újság.

Egyhangúlag, 5-0-ás szavazataránnyal – Vörös Tamás fideszes frakcióvezető is szavazott – arról döntött az illetékes (vagyongazdálkodási) bizottság, hogy megvonja a Mi Hazánk párttól a József körút 43. alatti házban az irodahasználat jogát, és felmondta a velük kötött bérleti szerződést – írja a Józsefváros Újság. Az ülésen jelen volt Dúró Dóra, a párt politikusa is, aki a korábban több helyen hangoztatott érveivel igyekezett meggyőzni a testületet arról, hogy ne így döntsenek.

A lap beszámolója szerint Dúró az ülés után azt mondta: fenntartják korábbi álláspontjukat, feljelentést fognak tenni az önkormányzat ellen hivatali visszaélés miatt. Új irodát keresnek, de már nem az önkormányzattól, csakis magánszemélytől bérelnének – közölte a szélsőjobboldali párt elnökhelyettese.

Az ügy előzménye, hogy a szervezet József körúti irodájának ajtajára a Mi Hazánk Mozgalom tagjai egy „Nem lehetünk cigányország” szöveggel ellátott plakátot helyeztek ki. A felirat és annak tartalma nagy felháborodást keltett kerületszerte, a Józsefvárosban tevékenykedő politikai erők között pedig ritkán látott egység alakult ki abban a tekintetben, hogy egy ilyen üzenetű mondat sértő, vállalhatatlan és menthetetlen minden józsefvárosi és nem kerületi lakosra nézve. 

Sátly Balázs LMP-s politikus, a Közösen Józsefvárosért frakció vezetője tette közzé az alábbi fotót a rasszista plakátról. Azt írta: „Nem tűrhetjük, hogy közös tulajdonunkat akár a józsefvárosi cigányok, akár más közösséggel szembeni uszításra használják”. Ehhez csatlakozott Pikó András polgármester.

A Fidesz-frakció is egyetértett abban a jelenlegi városvezetéssel, hogy elfogadhatatlan egy ilyen tartalmú mondat közzététele: „a Józsefvárosi Fidesz elítél minden sértő és gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulást a cigánysággal szemben, és kiáll a józsefvárosi cigány társadalom mellett”.