„Zajlik
A lényeg

Erősödik a Covid-19, de Magyarországon éppen nincs vakcina

9/10/2024 08:32

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint már dolgoznak az újabb vakcina-adagok beszerzésén.

A legfrissebb adatok szerint a Covid-19 megint erősödik itthon, az augusztus utolsó hetétől szeptember utolsó hetéig gyűjtött közel 200 légúti minta 52 százaléka volt SARS-COV-2 pozitív. Ez a magas pozitivitási arány arra utal, hogy augusztus végétől kezdődően, egész szeptemberben jelentősen erősödött a COVID-19 járványos terjedése Magyarországon. Nagyon hasonló trend volt megfigyelhető 2023. szeptemberében is.

Itthon a többlethalálozás 2023 október 23 – november 5. között 7 százalék, 2023. november 27 – december 31. között 10 százalék volt az idősek körében az azt megelőző időszakhoz képest, írja az Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központja. 

covid-19
 
Illusztráció
 

A központ felhívja a figyelmet arra, hogy a Covid-19 elleni védőoltás továbbra is ajánlott, főleg a magas kockázatú csoportok számára. Közben viszont jelenleg

senki nem tud Covid-vakcinát kérni Magyarországon,

mert a korábbi vakcinák szavatossága lejárt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén, és ezek a legfrissebb változatból fognak érkezni, de azt nem árulták el, hogy mikor és mennyi. (A Telex nyomán)