„Zajlik
A lényeg

Észak-Macedóniának ad hitelt Magyarország

8/08/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Miután Orbán kedvező hitelt adott a baráti Macedóniának, a 4iG bejelentette, hogy belépne a piacra.

A 4iG hivatalosan is jelezte az észak-macedón kormány felé, hogy be akar lépni a macedón mobilpiacra. Arról, hogy a magyar neres tech-cég beadta erről a szándéknyilatkozatát, a macedón kormányülésen Alekszandar Nikoloszki közlekedési minisztere adott tájékoztatást - írja a balk.

A 444 összefoglalója szerint Nikoloszki néhány napja Budapesten tárgyalt Jászai Gellérttel, a 4iG Csoport elnökével. Az új macedón kormány miniszterelnök-helyettese szerint az j szereplők belépése erősítia verseny lehetőségét és segíti az árcsökkentését a telefonszolgáltatások terén.

Észak-Macedóniában a májusi választásokon kiütéses győzelmet aratott a jobboldali VMRO, a Fidesz szövetségese. Az ő miniszterelnökük volt Nikola Gruevszki, akit az ellene folyó eljárások elől magyar diplomataautókkal menekítettek ki az országból, és aki azóta is Magyarországon él menekültként.

A magyar kormány ezután kedvező hitelfeltételekkel 500 millió eurós kölcsönt adott Macedóniának, és sajtóinformációk szerint további hitellehetőség is terítéken van. Ez a hitelkihelyezés (miközben Magyarország Kínától fesz fel egymilliárd eurós hitelt) leginkább a magyar kormány balkáni politikai beruházásai közé sorolható, melyekkel a térségi befolyását és szövetségi rendszerét igyekszik erősíteni.