„Zajlik
A lényeg

EU-s jelentés: Magyarországon továbbra is rendszerszinten sérül a jogállamiság

24/07/2024 14:25

| Szerző: Klubrádió

Továbbra is fennáll az uniós források felfüggesztése több programból is, mivel nem fogadtak el új intézkedéseket a fennálló jogállamiság és korrupcióellenes problémák orvoslására – közölte az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó jogállamisági jelentésében.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta ötödik jogállamisági jelentését, amelyet évről évre mind a 27 tagállam esetében elkészít – erről az EUrologus számolt be. 

"A cél, hogy a potenciális jogállamisági problémákat idejében azonosítani lehessen és párbeszédet lehessen róla kezdeményezni" – mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa. Valamennyi országot azonos szempontok alapján, a következő négy területre vonatkozóan értékelik minden évben: az igazságszolgáltatás függetlensége, médiaszabadság és a sajtó sokszínűsége, korrupcióellenes küzdelem, valamint a fékek és ellensúlyok rendszere.

Az igazságszolgáltatásért felelős biztos, Didier Reynders pozitív példaként hozta fel, hogy Magyarországon az Európai Bizottság által beazonosított és megfogalmazott elvárások vezettek tavaly az igazságszolgáltatási rendszer reformjához, amely az uniós források részleges felszabadítását eredményezte.

Ezenkívül viszont a jelentésben nem sok eredményt látnak Magyarország esetében. Kimondták például, hogy továbbra is fennáll az ügyészségre gyakorolt politikai befolyás, annak a kockázatával, hogy egyedi ügyekbe indokolatlanul be lehet avatkozni. A bírák véleménynyilvánítási szabadsága továbbra is nyomás alatt van, és bírák elleni rágalomkampányok jelennek meg a médiában.

Azt is leszögezik, hogy Magyarországon a politikai pártok és kampányok finanszírozásával kapcsolatos hiányosságokat továbbra sem kezelték. Emlékeztetnek arra, hogy továbbra is fennáll az uniós források felfüggesztése több programból is, mivel nem fogadtak el új intézkedéseket a fennálló jogállamiság és korrupcióellenes problémák orvoslására.

Tételesen is felsorolják azokat a területeket, ahol hiába veti fel kifogásait az Európai Bizottság, a magyar hatóságok nem mutatnak hajlandóságot az elvárások teljesítésére. Ahol nem történt előrelépés, az például a a magas szintű korrupciós ügyekkel kapcsolatos nyomozások, büntetőeljárások és jogerős ítéletek területe, a médiaszabályozó hatóság funkcionális függetlenségének erősítése, a közszolgálati média független irányításának és szerkesztői függetlenségének fokozása, a vagyonnyilatkozatok rendszerének további javítása, vagy a hirdetési kiadások állam és állami tulajdonú vállalatok általi igazságos és átlátható elosztása.

Az Európai Bizottság ennek megfelelően, ezek orvoslására fogalmazott meg ajánlásokat Magyarország számára. Didier Reynders kiemelte, hogy Magyarország továbbra is rendszerszintű problémát jelent a jogállamiság terén.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)