„Zajlik
A lényeg

Feljelentés a túlárazott élelmiszercsomagok miatt

7/10/2024 14:39

| Szerző: Klubrádió

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás, továbbá hanyag kezelés és közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodás miatt tesz feljelentést az Integritás Hatóság (IH). Az IH a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) keretében lezajlott négy, uniós támogatású projekt vizsgálatában talált olyan megdöbbentő túlárazásokat, amelyek miatt tízmilliárd forintnyi támogatástól estek el a legelesettebbek.

Korábban az Átlátszó cikksorozatban mutatta be, hogyan árazták túl a szegényeknek szánt, uniós finanszírozású élelmiszercsomagokat.

A szegényeknek adott csomag körüli anomáliák miatt az Átlátszó beperelte a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, így derült ki, hogy a szegényeknek vett uniós csomagban a 159 forintos tej 516 forintba került, és az is, hogy miután a közbeszerzésről kizárták az egyik szereplőt, az árak megugrottak. A közbeszerzési adatokat összevetve megállapították, hogy a csomagok egyre többe kerülnek, és a bevont rászorulók száma is jelentősen megnőtt.

A hatóság végül vizsgálatot indított, így a négyből két projektben összesen 10,2 milliárd forintos túlárazást állapított meg. A támogatást nyert Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) olyan beszállítókkal dolgozott, amely cégek extrém módon túlárazott összegben számoltak el alapvető élelmiszertermékeket. Mindezen túl a közbeszerzési eljárásban a három ajánlattevő egymással potenciálisan összejátszva határozta meg a beszerezni kívánt termékek árait.  

A hatóság a vizsgálatai alapján úgy véli,  az egyik projektben a Halker Kft. vezette konzorcium 70 százalékkal, azaz bruttó 7,6 milliárd forinttal túlárazva károsította meg a rászorulókat, a másik problémás projektben a Káta-Mill Plusz Kft. 37 százalékos, azaz bruttó 2,6 milliárd forintos túlárazást hajtott végre.

A Hatóság értékelése szerint nagy részben ezek a cégek felelősek azért, hogy 38 százalékkal, számszerűen 1,4 millió csomaggal kevesebbet kaphattak a rászorulók. A felelőtlen gazdálkodás folyományaként 3,7 millió helyett 2,3 millió csomagot osztottak csak ki.

A túlárazás mértékét jól szemlélteti, hogy az élelmiszercsomagokba szánt 1 kilogrammos kristálycukrot az SZGYF a KSH által mért bruttó fogyasztói árak majdnem ötszöröséért vásárolta meg. Az átlagosan 266 forintos kristálycukrot 960 forintért szerezték be már a program kezdetekor, amelynek ára öt évvel később 1036 forintra emelkedett (szemben az akkor 262 forintos átlagárral).