„Köszönjük,
A lényeg

Félrefordítás miatt terjeszthetik Fico merénylőjéről, hogy "baloldali író"

16/05/2024 14:08

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Előre kitervelt, bosszúból elkövetett gyilkossági kísérlettel gyanúsítják a Fico ellen merényletet elkövető férfit – írja az Új Szó. A lap azt írja a merénylőt jelenleg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség rendőrségi cellájában tartják fogva Nyitrán. Amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, a törvény értelmében 25 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Közben a hírek szerint félrefordítás miatt terjeszthetik Fico merénylőjéről, hogy "baloldali író”. A félreértésre Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa Facebook-oldal szerkesztője is felhívta a figyelmet, aki a Fico elleni merényletről szóló posztjában jelezte: a Google Fordító a "levický" szlovák szót alapvetően baloldalinak fordítja, holott jelen esetben a szó a merénylő származására utal, vagyis, hogy Léva nevű településről származik. Ezért fordulhatott elő, hogy voltak olyan magyar és nemzetközi lapok, amelyek rosszul vették át ezt az információt. Az információt rosszul közlő nemzetközi lapok közül volt, amely később korrigált. A magyar sajtóban elsőként az Indexen jelent meg, hogy a merénylő baloldali, ugyanakkor a lap azóta korrigálta a tévedését és elnézést kért olvasóitól.

A merénylőt azóta Orbán Viktor is "baloldalinak" nevezte. "A szlovák miniszterelnök ellen egy baloldali aktivista merényletet követett el" – írja Facebookon a 13:23-kor közzétett posztjában a miniszterelnök, holott az Indexen már 13:00-kor megjelent a frissítés. 

A szlovák rendőrség megkérte a sajtót a merénylet után, hogy közösségi oldalaikon az ezzel kapcsolatos híreknél kapcsolják ki a kommentelés lehetőségét – vette észre az RTL.hu. "Értékeljük a demokráciát és a szólásszabadságot, de a gyűlölködő kommentek csak tovább szítják a társadalmi feszültséget" – írta a rendőrség a Facebookon. A polgárokat arra kérték, hogy tartózkodjanak a gyűlölködő vagy fenyegető megjegyzések közzétételétől. Ha ezek bűncselekményt vagy kihágást valósítanak meg, a rendőrség fel fog lépni – közölték.