„Zajlik
A lényeg

Felvették a Tisza Párt EP-képviselőit a Néppárt frakciójába

18/06/2024 17:47

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Felvették a Tisza Párt európai parlamenti képviselőit, köztük Magyar Pétert az Európai Néppárt frakciójába – közölte a csoport a honlapján. 

A jobboldali csoport kedd délután tartotta alakuló ülését.

A frakció vezetője, Manfred Weber támogatta a tiszások felvételét, miután múlt pénteken Budapesten járt. Ő a frakció mögött álló pártcsalád elnöke is: ebben pártok vannak benne többek között az EU-n kívülről is. A Tisza egyelőre nem tagja az ernyőszervezetnek és nem is kérte a felvételét ide, a KDNP viszont mindkettőben benne van. A közlemény külön hangsúlyozza: „a frakciótagsággal és a párttagsággal kapcsolatos döntések függetlenek egymástól”.

A szabályok szerint ha új tagot vesznek fel a frakcióba, először az elnökség vizsgálja meg a kérelmet „ugyanabból az országból azokkal az EP-képviselőkkel, akik már a Néppárt tagjai”, magyarul először a KDNP-vel kellett egyeztetni. Ezután szavazhattak a frakció tagjai arról, hogy elfogadják vagy elutasítják-e a kérelmet, ami a leadott szavazatok többségével mehet át.

Weber pénteken először Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével és Hölvényi Györggyel, a párt EP-képviselőjével egyeztetett. A találkozó után Semjén kijelentette: „világossá tettük – hangsúlyozom, hogy a korrekció és az őszinteség jegyében –, hogy ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan. Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számukra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban.” Hölvényi is egyértelművé tette: akkor lépnének ki, ha a Tisza a pártcsaládhoz csatlakozna (amit nem kért és amit a KDNP vétózhatna) vagy Magyar is bekerülne a frakcióba.

Magyar Péter megszavaztatta híveit, hogy beüljön-e az Európai Parlamentbe, vagy sem, és a szavazás egyértelműen az igenek többségével zárult.