„Ki
A lényeg

Ferihegy az ötödik legrosszabban teljesítő európai reptér

13/07/2022 15:53

| Szerző: Klubrádió

A rangsort a július 1. és 10. között fogadott járatok késéseinek százaléka alapján állította össze a Bloomberg.

Ötödik helyezést ért el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Európa legrosszabb repülőtereinek tízes listáján – derül ki a Bloomberg összeállításából. A rangsort az alapján állították össze, hogy a július 1. és 10. között fogadott járatok hány százaléka késett. A Liszt Ferencen ez a járatok 65 százaléka volt. A portál emellett közölte azt is, hogy a járatok 2,1 százalékát törölték. Az adatokat az Official Aviation Guide adatbázisból merítették – írta a hvg.hu.

A legrosszabb helyezést a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér érte el 72 százalékos késési aránnyal. A nem túl hízelgő dobogó második helyén a frankfurti, a harmadikon pedig az eindhoveni repülőtér végzett.

Márciusban arról írtunk, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma a járvány előtti, 2019-es szintnek a 64 százalékát tette ki, azonban akkor arra számított a reptér, hogy a nyárra már 80 százalékra is emelkedhet ez az arány.

A cikkre reagálva a Budapest Airport a Klubrádióval közölte, júniusban a járatok 68 százaléka időben, vagy legfeljebb 30 perc késéssel indult; az induló járatoknál tapasztalt késések időtartama átlagosan 30 perc volt. A járatkésések 98 százalékkának hátterében a Budapest Airport hatáskörén túlmutató okok álltak (pl. forgalomirányításhoz vagy légitársasághoz köthető okok, érkező járatok késése). A repteres cég szerint júniusban hetente 10-15 induló járatot kellett légitársasági üzemelési problémái miatt törölni. A járattörlések okairól azonban a iBudapest Airpor nem rendelkezik pontos információval, „azok a légitársaságok hatáskörébe tartoznak”.