„Támogassa
A lényeg

Fideszes polgármester: Nem lesz Fóton kínai akkumulátorgyár

27/07/2023 14:53

| Szerző: Klubrádió

"Garanciát kapott a város: nem települ Fótra akkumulátorgyár" – írja Facebookon Vass György, a város fideszes polgármestere.

Vass szerint a HelloParks ipari parkot üzemelő cég nyilatkozatban vállalta, hogy fóti területen a jövőben nem köt bérleti szerződést akkumulátorcellák gyártásával foglalkozó vagy más, jelentős zavaró hatású tevékenységet végző vállalattal. Hozzátette: ezzel garanciát kaptak arra, hogy a lakosokat akkumulátorok gyártásából jelentős környezeti hatások (levegő-, talaj-, víz- vagy környezetszennyezés) nem érhetik a jövőben.

"A fótiak hangosan és erőteljesen tiltakoznak az ellen, hogy Fót határában két akkumulátorüzemet is terveznek ázsiai cégek" – ezt Vargha Nóra, Fót független képviselője mondta a Klubrádiónak két hete.

Június végén derült ki, hogy egymilliárd forintos állami támogatással tervez akkumulátorgyárat Fótra a kínai BYD. A cég a régióban Komáromban gyárt elektromos buszokat, az itthon újonnan forgalomba hozott elektromos buszok mintegy 42 százaléka tőlük jön.

"Cserébe" Szijjártó Péter bejelentette: 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda.