„Ki
A lényeg

Folytatni kell a nyomozást a végrehajtói kar ingatlaneladásai ügyében

5/09/2023 10:00

| Szerző: Klubrádió

A gyanú szerint a végrehajtói kar még Schadl György idejében két ingatlanát is messze áron alul adta el 2021 őszén. A rendőrség leállította a nyomozást, az ügyészség felülbírálta.

Hatályon kívül helyezte az ügyészség a rendőrség határozatát, amellyel leállították a nyomozást a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart (MBVK) érintő ingatlaneladás ügyében. A hvg.hu birtokába került ügyészségi határozat szerint nem volt megalapozott a rendőrség döntése, mert „a szükséges nyomozási cselekményeket nem végezte el teljeskörűen”. Ez azt jelenti, hogy folytatniuk kell az eljárást.

A gyanú szerint a még Schadl György által vezetett végrehajtói kar két ingatlanát is messze áron alul adta el 2021 őszén. Az egyik a Váci út 201. alatti ingatlan, ami 142 millió forintért kelt el, a másik pedig a Szegedi út 35–37. alatti irodaház, amitől 490 millió forintért vált meg a végrehajtói kar cége.

A kar az ingatlanok eladásán a saját nyilvántartásai, illetve értékbecslése alapján 180 milliót bukott, míg a rendőrségi nyomozás során becsült értékeket alapul véve 163 millióval járt rosszabbul.

A rendőrség korábban arra jutott: ez felvetheti a hűtlen kezelés gyanúját, de nem feltétlenül minősül annak. A vagyonkezelő ugyanis csak akkor követ el bűncselekményt szerintük, ha szándékosan okoz vagyoni hátrányt.

A Szegedi úti 1800 nm-es ingatlan vevője nem mellesleg a Nadan Property Kft. volt, amelynek tulajdonosa Rogán Antal kabinetfőnöke, egyik gyerekének keresztapja, Nagy Ádám. A 2020-ban még csak 33 milliós árbevétellel rendelkező cég – állításuk szerint – kölcsönből és a bevételeiből finanszírozta a tranzakciót, amire nyílt pályázaton jelentkeztek.

A végrehajtói kar korábban azt közölte: az ingatlan értékét igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő állapította meg, és a nyílt pályázaton bárki részt vehetett. Az ingatlant a beérkezett érvényes ajánlatok alapján a legmagasabb árat ajánló pályázónak adták el.