„Köszönjük
A lényeg

Folytatódott a kerületekben a főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása

10/07/2024 14:02

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A 13. kerületi polgármesteri hivatal tanácstermében délelőtt kilenckor kezdték a procedúrát – tudósított a 444. A kerületben az eddig ismert adatok szerint 55 299 érvényes szavazatot adtak le, itt született a legnagyobb arányú Karácsony-győzelem: 30 920 szavazatot, 55,91 százalékot kapott Vitézy Dávid 40,34 százalékot érő 22 306 szavazatával szemben. Grundtner Andrásra 2073-an szavaztak a választás.hu-n szerda reggel látható adatok szerint. A 13. kerületben egy szavazóköri taggal tudtak beszélni, náluk eddig két darab érvényes Karácsony-szavazat volt a Vitézy-szavazatok között.

A kerületben összesen nyolcvanhét szavazókör volt. Az újraszámlálást kétkörös ellenőrzéssel végzik, fennakadás egyelőre nem volt, csak egyszer tette szóvá az egyik delegált, hogy volt olyan szavazókör, ahol a két számlálásra jogosult és kötelezett szavazóköri tagból csak az egyik számlált. Kérdésünkre a 13. kerületi jegyző azt mondta, ők nem fognak tudni adatokat közölni, az ügyben a Nemzeti Választási Iroda illetékes.

Rendezett keretek között zajlott a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálása eddig, a keddi nyolc kerületben – írta még tegnap Vitézy Dávid a Facebook-oldalán.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt a bejegyzésében kiemelte: a hozzájuk beérkező jelzések szerint már több mint 150 szavazókörben legalább 270 voks minősítése változott. Voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, valamint mindhárom jelöltre voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, amelyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a 41 darabos különbség több mint hatszorosának változott a minősítése, pedig eddig csak a voksok egyötödét számolták újra. Ugyanakkor a végeredményére információik szerint az újraszámlálásnak eddig nem volt hatása, még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye ezen az első napon. A leadott szavazatok maradék négyötödének újraszámlálása szerdán és csütörtökön folytatódik.