„Zajlik
A lényeg

Gáza: Két túszt elengedtek, segélyszállítmányok érkeztek

21/10/2023 20:43

| Szerző: Klubrádió

Szombaton először engedett el túszokat a Hamász terrorszervezet és először nyílt meg Egyiptom felől a rafahi átkelő – igaz csak átmenetileg. Az ENSZ tűzszünetet sürget. Izraelt közben északról támadta a Hezbollah.

Átmenetileg megnyitották a rafahi átkelőt

Szombaton megnyitották a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő rafahi ellenőrzőpontot humanitárius segélyszállítmányok előtt. Ez az egyetlen olyan belépési pont a Gázai-övezetbe, amelyet nem Izrael ellenőriz.

Az egyiptomi állami televízió élőben közvetítette, ahogy a 20 kamionból álló konvoj átlépi a határt. A teherautók gyógyszereket, gyógyászati berendezéseket és korlátozott mennyiségű élelmiszert szállítanak.

Az átkelőt a Hamász a háborút kirobbantó október 7-i terrortámadásai után zárták le, majd Izrael blokád alá vonta a Gázai-övezetet. Pár nappal ezelőtt aztán Joe Biden amerikai elnök elérte Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnöknél, hogy engedjék be a segélyszállítmányokat – írta a Telex a döntés előzményéről.

A segélyszállítmányok áthaladása után újra lezárták az átkelőt, ugyanakkor hétfőn várhatóan egy ENSZ-konvoj is áthalad majd. Folynak a tágyalások Izraellel, milyen ellenőrzési feltételek mellett lenne biztonsági szempontból elfogadható az ország számára az átkelő nyitva tartása.

Az ENSZ szerint a segélyszállítmány "csepp a tengerben", a szervezet tűzszünetet sürget a humanitárius katasztrófa további súlyosbodásának elkerülését remélve – írja az Independent.

A Hamász elengedett két amerikai túszt

Két amerikai állampolgárt, egy anyát és lányát, akiket október 7-én raboltak el, elengedett a terrorszervezet fegyveres szárnya, az Ezzedin al-Kasszam Brigádjai.

Szóvívőjük Abu Ubaida közölte, a lépéssel bizonyítani akarják az amerikai nép és a világ előtt, hogy "Joe Biden amerikai elnök és fasiszta kormányának vádjai hamisak és alaptalanok".

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetje közleményben tudatta, hogy a két nő, Judith Tai Raanan és Natalie Shoshana Raanan "kiszabadult a Hamász terrorszervezet kezei közül", a Gázai övezet határán átadták őket és az ország közepén lévő egyik a katonai támaszpontra utaztak, ahol a családtagjaik várták őket.

A túszok elengedése Katar közbenjárására történt. A Wall Street Journal értesülése szerint további mintegy 50 túsz elbocsátásáról folytak tárgyalások Izrael, az Egyesült Államok, Katar és a Hamász terrorszervezet között, ezek azonban egyelőre kudarcot vallottak.

A hadifoglyok elengedéséről vagy cseréjéről viszont csak akkor tárgyalna a Hamász, ha Izrael befejezné a Gázai-övezet támadását – írta az Independent alapján a 24.hu.

Hadi események Gázában és Izraelben

Az izraeli légierő újabb csapásokat mért a Hamászra a Gázai övezetben – közölte az izraeli hadsereg. Eszerint a célpontok közt hadműveleti parancsnokságok és rakétaindító állások voltak, továbbá sikerült megsemmisíteni többszintes épületekben elhelyezett megfigyelőállásokat és mesterlövészfészkeket. Az izraeli haderő saját bejelentése szerint megölte a Hamász fegyverzetfejlesztésért felelős tagját, Mahmúd Szábihot.

A libanoni Hezbollah páncéltörő rakétákat lőtt ki izraeli területre. A fegyveres szervezet helyettes vezetője, Naim Kászim kilátásba helyezte a helyzet további eszkalálódását. „Az események függvényében, ha történik olyan esemény, amely a fokozottabb beavatkozásunkat igényli, megtesszük” – mondta egy elesett Hezbollah-harcos temetésén. Izrael újabb települést ürített ki az északi határ közelében. Közben az NNA libanoni nemzeti hírügynökség több izraeli támadásról számolt be – írta a 24.hu.