„Zajlik
A lényeg

Gulyás: Jövőre 83 milliárd jut az önkormányzatok rezsitámogatására

30/06/2023 07:58

| Szerző: Klubrádió

A fenti összeg az önkormányzatok számára idén kiosztott rezsitámogatásnak kicsit több mint a fele. Gulyás Gergely azzal számol, hogy az inflációt sikerül leszorítani egy számjegyűre.

"A kormány jelentős támogatást nyújtott és nyújt ahhoz, hogy a rezsiár növekedése miatti terheket a települések kigazdálkodhassák, jövőre 83 milliárd forintot különített el az önkormányzatok rezsitámogatására" – mondta Gulyás Gergely a Megyei Jogú Város Szövetségének közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, Esztergomban.

A hvg.hu összefoglalója szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, bíznak abban, hogy a háború és az arra adott, a kormány szerint alapvetően téves szankciós válaszok következményeit sikerül elhárítani, ebben valamennyi polgármester érdekelt.

Gulyás hozzátette, a nyári hónapokban radikális inflációcsökkenést várnak, és a kormány valóra fogja váltani azt az ígéretét, hogy az év végére egy számjegyűre szorítja le a pénzromlás mértékét. A politikus szerint a 2024-es év a tervezés éve lesz, majd következő években a korábbiakhoz hasonló fejlesztési programok indulhatnak.

Mindehhez tegyük gyorsan hozzá, hogy a fenti összeg az önkormányzatok számára idén kiosztott rezsitámogatásnak kicsit több mint a fele. A 2023-as költségvetésben 144 milliárd forintot osztottak szét ezen a címen, bár ebből 68 milliárd forintot nekifutásból nem az önkormányzatok, hanem az alájuk tartozó távhőcégek kaptak. 

A többi esetében pedig még a maga számára előírt és vállalt kevés bírálati szempontnak sem felelt meg a kormány, amikor a támogatásokról döntött. A példák azt mutatják, hogy gyakran esetlegesen, véletlenszerű összegeket ítéltek meg, figyelmen kívül hagyva a települések egyedi adottságait, vagy a vállalt bírálati szempontot, az iparűzésiadóerő-képességet is.