„Ki
A lényeg

Győrfi Pál Gálvölgyi esetéről: nem szabad, hogy számítson, híres-e valaki

11/05/2023 15:27

| Szerző: Klubrádió

Fél óránál is több, negyvenegy-negyvenkét perc is eltelt, mire az Országos Mentőszolgálat elindított egy egységet kollégánkhoz, Gálvölgyi János színművészhez szerdán – derült ki abból, amit Győrfi Pál mondott Sebestyén Balázsék rádiós műsorában csütörtökön.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Rádió1 Balázsék című műsorában elmondta, őszintén sajnálják, ami történt, „az egész ország szereti a művész urat, mi is szeretjük személy szerint is, és együtt érzünk a családdal (…) és szorítunk, hogy a művész úr mielőbb felépüljön, és az állapotáról jó híreket kaphassunk”.

Az ügyben vizsgálják, hogy hibás döntést hozott-e a mentésirányító, a vizsgálat már el is kezdődött. Győrfi azt mondta, ha a mentőknél hibáztak, meglesz a következménye, de előre nem prejudikálna semmit, hiszen nincs vizsgálati eredmény.

A számítógépek által rögzítettek alapján eddig annyit tudni, hogy „beérkezett egy hívás, ami arról szólt, hogy rosszullét miatt kérik a mentőt. Utána, mivel aki hívott minket nem ott tartózkodott, ahol a beteg, ezért a mentésirányítók visszahívták azt a hozzátartozót, aki ott volt a beteg mellett, hogy pontosítsák, hogy milyen állapotban van, mik a tünetek. És úgynevezett P2-es sürgősségi kategóriába sorolták az esetet, ami nem a közvetlen életveszély kategória

Ehhez képest a beszélgetés egy másik pontján szóba került, hogy Gálvölgyi Jánosnak nehézlégzése volt – erre általánosságban Győrfi Pál azt mondta, hogy „a nehézlégzés általában egy önmagában életveszélyre utaló panasz, tehát az az életveszély kategóriáját jelenti általában”, de vannak olyan esetek, amikor ez egy-egy betegség állandó kísérőjelensége is lehet, ezért kell megvizsgálni, hogy kiderüljön, mi is hangzott el pontosan.

Gálvögyi János esete a kormányinfón is szóba került, ott Gulyás Gergely gyakorlatilag a Győrfi Pál által tett nyilatkozat lényegét foglalta össze, és azt mondta, további vizsgálatot a kormány egyelőre nem tervez az ügyeleti rendszer vagy mentőszolgálati ellátás működése miatt.

A színművész szerda reggel lett rosszul otthonában. Egyik lánya hívott hozzá mentőt, azonban az autó fél óra alatt sem érkezett meg, így gyermekei vitték kórházba. 

Gálvölgyi János az Ötös című műsorunkat vezeti péntekenként, ahol a kulturális élet szereplőivel, elsősorban színházi emberekkel beszélget.

Mielőbbi jobbulást kívánunk!

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)