„Zajlik
A lényeg

Győzelmi tervéről győzködi Bident Zelenszkij

25/09/2024 17:30

| Szerző: Klubrádió

Zelenszkij a tervek szerint csütörtökön találkozik Joe Biden amerikai elnökkel és Kamala Harris alelnökkel, hogy bemutassa az Ukrajnára vonatkozó győzelmi tervét. 

Zelenszkij a NATO kölcsönös védelmi paktumához hasonló, nyugati biztonsági garanciákat kér, írja a Times. Ukrajna oroszországi kurszki régióba a behatolás folytatását. Fejlett fegyvereket kér. Nemzetközi pénzügyi támogatást kér Ukrajna gazdasági fellendülésének biztosítására.

Az ukrán győzelemre csak akkor van esély Zelenszkij szerint, ha meggyőzi a szövetségeseket, hogy hagyják jóvá nyugati nagy hatótávolságú rakéták használatát mélyen orosz területen lévő célpontok támadására, de Kijev szövetségesei óvatosak az ilyen csapások jóváhagyásával kapcsolatban. Fontos, hogy milyen mennyiségű és minőségű fegyvert kapnak, és hogy a nagy hatótávolságú rakétatüzérséget és robotrepülőgépeket csak korlátozott hatósugárral vethetik-e be orosz területen.

Nyugati tisztviselők igyekeznek csökkenteni a várakozásokat Zelenszkij terve körül. Zelenszkij a Bidennel való találkozóján és a Keir Starmer brit miniszterelnökkel meg Emmanuel Macron francia elnökkel tervezett találkozóin továbbra is érvelni fog a terve mellett. 

Zelenszkij az ENSZ Biztonsági Tanácsának azt mondta, az ukrajnai háborút nem lehet megbeszélésekkel lecsillapítani, és bírálta azokat a vezetőket, akik megpróbáltak párbeszédet folytatni Moszkvával. Trump megismételte álláspontját, miszerint sürgetni fogja Oroszországot és Ukrajnát, hogy egyezzenek meg a háborút lezáró megállapodásban. Kijev attól tart, hogy ez területi veszteségek elfogadására kényszerítené, és nem nyújtana garanciát a további orosz agresszióval szemben. Sok múlik most Biden válaszán – adott hírt róla a BBC.