„Klubrádió
A lényeg

Gyulai polgármester: Ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyed!

18/04/2024 11:24

| Szerző: Klubrádió

Egy közzétett hangfelvétel szerint 2019 szeptemberében Görgényi Ernő gyulai polgármester gyakorlatilag a munkahelyi szabályok megszegésére ösztökélte Torma Béla fideszes helyi képviselőt.

Nem sokkal a 2019. októberi önkormányzati választás előtt zajlott le az a 3 perc 21 másodperces telefonbeszélgetés, amelynek hangfelvételét vágatlan formában tette közzé a Magyar Narancs. A lap információi szerint ez a hanganyag és leirata egyben a bizonyítékok között szerepel abban a perben, amelyet formálisan a gyulai labdarúgó klub vezetője, de vélelmezhetően a gyulai fideszes városvezetés feljelentése nyomán a NAV indított Galbács Mihály volt gyulai kormánypárti alpolgármester és később Torma Béla egykori önkormányzati tanácsos ellen.

A 2019-es önkormányzati választás előtt Galbács Mihály ellenzéki polgármesterjelölt 14 ezer háztartásba juttatott el egy olyan anyagot, amelyben a város fideszes vezetése egy üzleti kör összefonódásáról írt. A dokumentumokat a posta kézbesítette, és Görgényi nehezményezte, hogy ezt nem jelezte neki előre Torma Béla, aki helyi fideszes képviselő és a gyulai posta helyettes vezetője is volt ebben az időben.

A közzétett hanganyagban Görgényi kérdésére, hogy miért nem szólt előre, Torma azt mondta, hogy nem adhat ki a szabályok szerint semmilyen olyan információt, ami a posta tudomására jut. A szakma elemi szabályaira való hivatkozást a fideszes városvezető takarózásnak nevezte, és azt mondta, hogy az idevágó rendelkezések megsértése Torma Bélát nem veszélyezteti. Majd arra kérte, hogy ne csinálja ezt (azaz a szabályok betartását – B. T.), mert ez nagyon nem korrekt a részéről. Mikor Torma visszakérdezett, hogy ez fenyegetés” volna, akkor Görgényi értetlenkedett és tagadta. Ezután így folytatódott a beszélgetés:

Görgényi: Hát ne viccelj már, mit kockáztatsz azzal, hogy ha nekünk bármit, bármit, ami politikailag fontos információ, átadsz?

Torma Béla: Hát a munkahelyemet.

GE: Nem, nem, Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet. Gondold át, ne csináld ezt, Béla, mert ennek nem lesz jó vége. Gondolj bele, itt van egy csapat, egy bizalmi alapon működő csapat.

TB: Igen.

GE: Ha te ebben a bizalmi körben nem akarsz benne lenni, az egy állásfoglalás. Ha te Galbáccsal vagy, az egy állásfoglalás. Ilyenekre tényleg ne hivatkozzál, ez egy hülyeség, hogy az állásodat kockáztatod. Dehogy kockáztatod az állásodat. Miért, szerinted mi közhirré fogjuk tenni, hogy mit mondasz el nekünk? Ez egy közös érdekünk. Közös érdekünk, hogy tudjuk, meg közös érdekünk, hogy ez ne menjen ki sehova.

A Magyar Narancs szerint ez az ügy törést jelentett Torma és Görgényi kapcsolatában, Torma a választáson, hiába indult a Fidesz-KDNP színeiben már nem jutott be a testületbe. A lap úgy tudja, hogy a hanganyag és leirata a bizonyítékok között szerepel abban a perben, amit formálisan a gyulai labdarúgó klub vezetője, de feltételezhetően a gyulai fideszes városvezetés feljelentése nyomán a NAV indított Galbács Mihály volt gyulai kormánypárti alpolgármester és később Torma Béla egykori önkormányzati tanácsos ellen.