„Ki
A lényeg

"Ha nem kapta meg a levelét, nem szavazhat"

1/04/2022 10:54

| Szerző: Klubrádió

Míg a határon túli magyarok levélszavazatait nemritkán kitöltve utólag szelektálva gyűjtik a fideszhez húzó szervezetek, a más országban élő szavazók levélszavazatai – noha a regisztrációs határidőt betartották – rejtélyes módon késve érkeznek meg, ha egyáltalán megkapják, és az sem biztos, hogy határiddőse visszaérkezik az NVI-be.

Két olyan olyan esetről számolt be a 444 pénteken, amikor nem a határon túli magyarlakta területeken, hanem más külföldi országban élő szavazók voltak képtelenek leadni levélszavazataikat bürokratikus akadályok miatt.

A portál egyik megszólalója felhívta telefonon a Nemzeti Választási Iroda (NVI) egy munkatársát, akivel a beszélgetését így foglalta össze:

"Ha nem jött meg, kérdezzünk utána a postán."

"Ha a postán van (egyébként nincs), akkor fáradjunk el Bécsbe leadni a szavazatukat vasárnap."

"Ha nincs a postán? Akkor nem tudok élni a szavazati jogommal. Ők nem tudnak ebben tovább segíteni."

A beszélgetést fel is vette.

Fizetni kell azért, hogy szavazhassanak

Egy Kanadában élő pár pedig azzal szembesült, hogy bár odafigyeltek a március 9-ei regisztrációs határidőre, de március 22-éig nem érkezett meg a szavazólap a címükre. Ezért emailt írtak a vancouveri konzulátusnak. 

A konzulátus visszaírt, hogy a regisztrációjukkal minden rendben, és ha nem jön meg a levél, kezdjenek ők intézkedni a postánál. "A szavazási levélcsomagok postázása 2022. március 8-án vette kezdetét. Az amerikai kontinensre külön futárszolgálattal küldtük ki a szavazólapokat. Onnan Magyarország követségei továbbítják azokat a megadott címre a választópolgárok részére. Javasoljuk, hogy a helyi postaszolgáltatóval vegyék fel a kapcsolatot, ha a napokban nem kapnak Magyarországról egy nagyalakú A/4 borítékot, NVI feladóval" – írták.

Másnap újra jelezték, hogy nem jött meg a levél. A konzulátus megnyugtatta őket, egyben új javaslattal állt elő: „A levélszavazatok már úton vannak, várhatóan a héten kézbesítésre kerülnek. Javasoljuk, hogy a kitöltött és lezárt borítékokat ne Magyarországra, hanem április 1-ig a Kanadában működő külképviseleteink egyikére küldjék el.”

"Miért önökhöz és nem a válaszborítékon megadott címre?" – kérdezett vissza Dóra.

A konzulátus szerint pont azért kell nekik küldeni, hogy ne fussanak ki az időből: "A levélszavazatoknak április 2-ig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába, nem a feladás dátuma számít. A külképviselet által összegyűjtött levélszavazatokat személyesen szállítják Magyarországra, így biztosan megérkeznek határidőre."

Megköszönték az információt, és megkérdezték: "A postaköltség az én terhem, ha a követségre küldöm a szavazatot, míg nem az enyém, ha a választási irodába, jól értem?"

Erre nem kapott választ két napig, de inkább annyiban hagyta, mert eszébe jutott egy fontosabb kérdés: "a borítékot tegyem újabb borítékba, címezzem meg a vancouveri konzulátus címére, és arra vegyek bélyegét? Még mindig nem jött meg a szavazólap, félek, kifutunk az időből."

Aztán két nappal később megjött a levél a szavazólappal – de csak az egyiküké.

"Ha holnap megjön a férjemé is, a két lezárt borítékot egy önöknek címzett borítékban postázhatom, vagy 2 borítékot kell erre a célra használnom?" – kérdezte.

"Természetesen igen. Egy nekünk címzettben borítékban lehet több választási borítékot küldeni, csak jól lezártak legyenek, és érjenek ide időben" – figyelmeztetett a konzulátus.

29-én, vagyis három nappal az április 1-i határidő előtt Dóra nem várt tovább a férje szavazólapjára, hanem elküldte külön a sajátját. A kozulátussal való levelezése folytatóddott: "Van egy-két részlet, amit nem értek. A bélyegzőkön március 22. szerepelt. Nem értem, miért tartott 6 napot, hogy ideérjen a szavazólap, és szintén nem értem, miért csak az enyém ért ide, míg a férjemé még nem. Azt sem értem, hogy miért csak március 22-én postázták a szavazólapom" – írta Dóra.

Az is felmerült benne, hogy ha 6 napig tartott a kézbesítés, akkor hiába küldi vissza majdhogynem postafordultával a sajátját, kicsúszhat az időből. "Most indulok a postára, tudva azt, hogy valószínűleg elvesztem a postaköltséget, nem beszélve az elvesztegetett időről és energiáról. Ugyanez igaz a magyar adófizetők arra áldozott adóforintjaira, hogy a külföldön élő, otthoni lakcímmel nem rendelkező állampolgárok szavazhassanak. A legszomorúbb pedig egy létező jog gyakorlásának ellehetetlenítése" – írta a konzulátusnak.

A nő végül kifizette a 20 dollárt, hogy biztos odaérjen három napon belül a szavazata.

A férje erre nem volt hajlandó, a borítékon lévő címre, vagyis Magyarországra, az NVI-nek küldte vissza a levelet, amint megkapta végre. Nem hibázott semmit, a szavazata ennek ellenére szinte biztosan elveszik.