„Klubrádió
A lényeg

Választás után az elsők között ezt az aktát akarja elővenni Hadházy

1/12/2021 16:04

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Tavaly áprilisban Orbán Viktor miniszterelnök a sátoraljaújhelyi börtönben megtekintett egy Kínából vett maszkgyártógépet. Úgy tűnik, nem mondtak igazat, amikor az erről készült propagandavideóban elhangzott, hogy a gép majdnem 3 millió maszk gyártására képes havonta. Kiderült, hogy ennek csak a hatodát tudja, de nem ez okozott botrányt, hanem a gép beszerzésének körülményei, ami a magyar adófizetőket a jelek szerint alaposan megkárosította.

 

Ezt a gépet "az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vette meg, a TMT Technics nevű közvetítő magáncég segítségével. Ez a TMT Technics, melynek egyik tulajdonosa Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, a járvány legnagyobb kormányközeli nyertesei közé tartozik, a lélegeztetőgép-beszerzési akcióban ők hozták be a legtöbbet, 1200 darabot" - írja a 444. Hadházy Ákos független ellenzéki képviselő szerint a piacon ebben az időszakban elérhetők voltak ilyen maszkgyártó gépek, és a 444 szerint üzletemberek jelezték is, hogy szívesen részt vennének a gépbeszerzésben sokkal olcsóbban. Az adatok szerint ugyanis az Orbán által megtekintett gépet jelentősen túlárazva adták el az állami szervnek. Más börtönök is vettek két hasonló gépet Hadházy szerint tized annyiért.

Hadházy hűtlen vagy hanyag kezelés, illetve költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett. Először a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság dobta vissza az ügyet, mert szerintük ez nem hűtlen kezelés, majd a költségvetési csalás miatti nyomozást az adóhatóság sem folytatta le, hanem az ügyet visszapasszolta hűtlen kezelés gyanújával a rendőrségnek. A NAV szerint azért nem történhetett költségvetési csalás, mert "a gépet a közvetítőn keresztül nem közvetlenül az állam, hanem egy költségvetési szerv, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vásárolta meg. És mivel a pénzt nem a központi költségvetésből, hanem a központi költségvetésből finanszírozott ÁEEK büdzséjéből fizették, ha túlfizetés történt, akkor nem a költségvetést érte kár, hanem az ÁEEK-et".

A rendőrség ezután már nyomozni kezdett, és kiderítette, hogy a gépet háromszoros áron adták tovább az államnak: 226 ezer euróért vásárolták, és 600 ezerért adták el az ÁEEK-nek, írja a 444. Mivel a rendőrség szerint "nem számít jogtalan haszonszerzésnek a TMT Technics részéről, hogy a cég a beszerzési árnál magasabb összegért adta tovább az államnak a gépet a felbolydult piaci helyzetben", ezért a nyomozást ismét lezárták.

Hadházy azt írta: "A magyar gengszterek viszont még ne örüljenek, kormányváltás esetén az elsők között fogjuk ezt az aktát elővenni. Hiszen a nyomozás megállapította, hogy az Operatív Törzs utasítására történt a hűtlen kezelés - miért ne lehetne akkor az Operatív Törzset felelősségre vonni? A rengeteg lopás között is a legundorítóbbak azok, amelyek a járvánnyal kapcsolatos beszerzéseket érintik. Olyanok ezek, mintha a kórházban haldokló betegek pénztárcájából lopna valaki."