„Zajlik
A lényeg

Halászteleknél éjszaka ellopták a zsákokat és a töltőanyagot

19/09/2024 16:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Halászteleknél zsákokat és töltőanyagokat loptak az éjjel. A murvatolvajok ellen a Fővárosi Vízművek feljelentést tett. Nagyon komoly büntetési tételt is kockáztathatnak az elkövetők.

 

„Árvíz esetén fel vagyunk készülve a rendkívüli és váratlan helyzetekre, de erre még mi sem számítottunk.” - posztolta a Fővárosi Vízművek. Halásztelek külterületén (Ráckeve és Budapest között félúton) az éjszaka ismeretlenek ellopták a cég által a kutak megvédésére felépített zsákos torlaszokat. Összesen 300 kilogramm jutazsákokba töltött murvát loptak el. A cég ezeket lefogató súlyként használta a védendő szerelvényaknáknál.

Ha a reggeli szemlénél nem derült volna ki a lopás, a Duna vize könnyen befolyhatott volna a 10-30 méter mély kútaknába, így szennyezett Duna-víz kerülhetett volna a gyűjtőcsatornákba, majd a vízhálózatba. A vízműveknek a történtek miatt le kellett bontaniuk a gátat, majd azt újraépíteniük.

 
Murvatolvajok veszélyeztetik Halásztelken az árvízi védekezést
Fővárosi Vízművek
 

"Nincs más választásunk, mint hogy máshonnan elvonva az értékes munkaerőt, mindannyiunk közös érdekében odairányítsuk biztonsági őreinket, és persze újraépítjük, amit sikerült éjjel azoknak a tolvajoknak tönkretenniük, akik még ilyenkor sincsenek semmire tekintettel. Természetesen ezzel egy időben feljelentést teszünk ismeretlen tettes ellen" - írták.

A jogszabály szerint két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel nézhet szembe az elkövető. Ha a bűncselekményt csoportosan követték el, a büntetési tétel öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet.