„Támogassa
A lényeg

Harmincnégy civil pereli a feketelistázó Figyelőt

7/01/2022 13:27

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Törvényszék befogadta 34 személynek a Figyelő és kiadója ellen indított közös keresetét. A személyiségi jogi pernek az a célja, hogy bíróság marasztalja el a kormánypárti lapot, amely közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeti aktivistákat és egyszerű munkavállalókat "idegen, gonosz hatalmak” zsoldosainak állított be. Azért is különleges ez az ügy, mert itt egyszerre harmincnégyen perelik a kiadót. A felpereseket a Magyar Helsinki Bizottság képviseli a perben.

Ebben az ügyben már jogerősen pert nyert a Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ két ügyfele. Már 2020 márciusában jogerős ítélet kötelezte arra a Mediaworks Zrt.-t, a Figyelő kiadóját, hogy fizessen 500–500 ezer forintos sérelemdíjat két jó hírében megsértett embernek, akiket a lap a hírhedt "Soros-listáján” szerepeltetett még 2018-ban.

A bíróság akkor azt állapította meg, hogy a nem közszereplő listázott embereknek nem volt lehetőségük reagálni a sajtó támadására, aminek hátrányos következményeit a magánéletükben tapasztalták. A sajtószabadság egyébként sem terjed ki a közéleti vitában részt nem vevő személyekre vonatkozó, valótlan tartalmú megbélyegzésre. Ugyan a sajtó írhat arról például, hogy milyen szervezetek részesültek a Nyílt Társadalom Alapítvány pénzügyi támogatásaiban, de ahhoz nincs joga, hogy a szervezetekben dolgozó, közéleti vitákban részt nem vevő felperesek nevét közölje, és róluk teljesen valótlan összefüggéseket híreszteljen.

Most újabb harmincnégy "zsoldosnak” bélyegzett ember indított pert a cikk miatt, mivel a kiadó a pert követően egyikük megkeresésére sem adott elégtételt önkéntesen – írja a helsinki.hu.