„Zajlik
A lényeg

Hat év börtönt kért az ügyészség Matteo Salvinire

15/09/2024 04:03

| Szerző: Klubrádió

Hat év börtönbüntetés kiszabását kérte szombaton a palermói ügyészség Matteo Salvini korábbi belügyminiszterre, az ország jelenlegi miniszterelnök-helyettesére emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt – számolt be az MTI.

Csaknem három éve kezdődött a szicíliai Palermóban Matteo Salvini pere, amelyben a jobboldali populista politikust azért vonnák felelősségre, mert 2019 nyarán majdnem három hétig nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil szervezet egy hajóján Szicíliához érkezett illegális bevándorlók partraszállását. Egy évvel később a parlament megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az Open Armsszal kapcsolatos eljárásban, amelyet egyebek mellett túszejtés, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak a volt belügyminiszterrel szemben.

Az ellene felhozott vádpontok alapján a bíróság akár 15 éves börtönbüntetést is kiszabhatott volna Salvinire, ettől végül jelentősen elmaradt az ügyészség szombati javaslata. Salvini nem volt jelen szombaton a bírósági tárgyalóteremben, az Instagram-oldalán reagált a történtekre. Mint írta: büszke arra, hogy intézkedésével Olaszország határait védte, és szükség esetén újra így cselekedne.

Matteo Salvini 2018-2019-ben volt Olaszország belügyminisztere, az Öt Csillag Mozgalom és a pártja, a jobboldali populista Északi Liga kormánykoalíciója idején.

(Kiemelt kép: Matteo Salvini / Facebook)