„Zajlik
A lényeg

Hat halott túszt talált az izraeli hadsereg a Hamász egyik alagútjában

1/09/2024 11:20

| Szerző: Klubrádió

Az izraeli túszok családjainak szervezete tüntetésre hívta az izraelieket, azzal vádolva Benjamin Netanyahu miniszterelnököt, hogy hónapok képtelen megegyezni a Hamásszal békét kínálva a fogvatartottak elengedéséért.Az egyik áldozat amrikai állampolgár is volt. Joe Biden amerikai elnök azt mondta, tévedés ne essék, a Hamász vezetői fizetni fognak a bűncselekményekért.

Nem sokkal holttestük megtalálása előtt végezhetett a Hamász hat izraeli tússzal, a halottakat izraeli katonák találták meg szombat éjjel Gáza rafahi körzetében a palesztin szervezet egy alagútrendszerében – közölte a zsidó állam hadseregének szóvivője, Rear Adm Daniel Hagari a Guardian beszémolója szerint.

A Hamász tavaly október 7-én 251 embert rabolt el Izrael területéről, miután fegyveresei betörtek a Gázával határos településekre, és egy zenei fesztivált is megtámadtak, ahol több ezer fiatal szórakozott. A túszok közül 97-en vannak még fogságban, azt hogy küzülük hányan vannak még életben, nem tudni, feltételezhetően közülük 27 személyről már halott.

 
 Túszok képei egy falon Izraelben Forrás: bringthemhomenow.net
 

 

Az izraeli hadsereg (IDF)  most megtalált hat áldozat nevét is közölt: Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi és Ori Danino főtörzsőrmester. Közülük a 23 éves Goldberg-Polin izraeli-amerikai állampolgár volt. Az áldozat családja korábban a világ több vezető politikusával is találkozott, hogy sikerüljön kiszabadítani a Hamász túszait, legutóbb augusztusban az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt állító konvencióján is felszólaltak, ahol a tömeg kórusban követelte a túszok hazahozatalát.  Joe Biden amerikai elnök a hat túsz haláláról azt mondta, tragikus ée elítélendő, ami történt. „Tévedés ne essék, a Hamász vezetői fizetni fognak ezekért a bűncselekményekért. És éjjel-nappal azon fogunk dolgozni, hogy megegyezzünk a megmaradt túszok szabadon bocsátásáról” – mondta Biden.

Izrael a Hamász tavaly októberi terrortámadása után, amelyben a palesztin szervezet  fegyveresei ezerkétszáz izraelit gyilkoltak meg, nagyszabású katonai akciót indított Gázában. A harcok azóta is tartanak, a palesztin területen helyi egészségügyi tárca szerint eddig több negyvenezren vesztették életüket az összecsapások miatt.

Az izraeli túszok családjainak szervezete a hat halott megtalálása után tüntetésre hívta az izraelieket, azzal vádolva Benjamin Netanyahu miniszterelnököt, hogy hónapok képtelen megegyezni a Hamásszal, békét kínálva a fogvatartottak elengedéséért.