„Zajlik
A lényeg

Helif az aranya után: Ugyanolyan nő vagyok, mint bármely más nő, nem értem, miért gyűlölnek

10/08/2024 20:46

| Szerző: Klubrádió

Az olimpiai aranyat nyert algériai sportoló szerint minden követelménynek megfelelt ahhoz, hogy női bokszolóként versenyezhessen. Nem érti, miért gyűlöli a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség. Az őt ért támadásokról azt mondta, nagyon károsak voltak, és az emberi méltóságát is sértették, szerinte azonban mostanra megváltozott az emberek hozzáállása.

Üzent a nőiségét megkérdejelezőknek, az ellene gyűlölködőkek Iman Helif miután pénteken a párizsi olimpián 66 kilós súlycsoportban megnyerte a női boksz döntőjét. A 25 éves algériai sportoló azt nyilatkozta, teljes mértékben alkalmas  arra, hogy részt vegyen ezen a versenyen, ugyanolyan nő, mint bármelyik másik nő.

A bokszoló, akit teljesítményének kritizálói azzal vádolnak, hogy Y kromoszómája és a nőkénél magasabb tesztoszteronszintje van, ami előnyt biztosít neki riválisaival szemben a női mezőnyben, kijelentette, minden követelménynek megfelelt ahhoz, hogy ebben a versenyszámban indulhasson.” Az engem becsmérlőket csak a siker ellenségeinek szoktam nevezni, a támadásaik pedig csak még édesebbé teszik a győzelmet” – mondta.

Párizs 2024 - Ökölvívás
 
 Az aranyérmes algériai Imane Helif a 2024-es párizsi nyári olimpia női ökölvívó-bajnoksága 66 kilogrammos súlycsoportjának eredményhirdetésén a Roland Garros Stadionban 2024. augusztus 9-én. Fotó: MTI/EPA/Mast Irham
 
 

Az őt ért támadásokról azt mondta, nagyon károsak voltak, és az emberi méltóságát is sértették, szerinte azonban mostanra megváltozott az emberek hozzáállása. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetségről (IBA) pedig, amely nem engedte versenyezni a női boksz vb-n, azt mondta, gyűlölik őt, és nem tudja, hogy miért.

Iman Helif az olimpia talán legtöbbet tárgyalt versenyzője, akivel több mint egy hete folyamatosan foglalkozik a nemzetközi sajtó, azután figyelt fel rá a világ, hogy a nyolcaddöntőben olasz ellenfele, Angela Carini 46 másodperc után feladta a küzdelmet. Helifet azzal gyanúsítják, hogy Y kromoszómája is van, valamint magas a tesztoszteronszintje, ami nagy fizikai fölényt ad neki a női mezőny többi tagjával szemben.

Boldogkői Zsolt molekuláris genetikus a Klubrádiónak azt mondta, nemcsak jogilag, hanem biológiailag is nehéz eldönteni, megfelelő adatok nélkül egy ember biológiai nemét, és szinte eldönthetetlen ilyen tekintetben hová sorolható az algériai bokszoló.

Korábban a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) ezért nem engedte indulni a világbajnokságon. A szervezet részéről ellenmondásos nyilatkozatok jelentek meg arról, hogy milyen vizsgálatokat végeztek el Iman Helifen, ami alapján eltiltották a vb-indulástól. Azt a vébét a mostani olimpiai döntőben vesztes Jang Liu nyerte.

Az észak-afrikai sportoló korábban, a negyeddöntőben a magyar Hámori Lucával is megmérkőzött, akit szintén egyhangú pontozással győzött le. 

(via Telex.hu 24.hu, Guardian)