„Zajlik
A lényeg

Hernádi Zsolt: Nem az én lányom miatt volt vizsgálat a Corvinuson, de ismerem az érintett hallgató szüleit

3/11/2023 15:13

| Szerző: Klubrádió

"Az ügy azért úgy indult, hogy van egy diák, aki észrevette a vizsgaidőszak kezdete előtt, hogy hoppá, van egy kis probléma: nem teljesítette azokat a házi feladatokat, amiket teljesíteni kellett volna... Tizenkettő kvízt kellett volna, és ő hetet" – ezzel a felütéssel, a 444.hu megfogalmazása szerint a hallgató mulasztásának bagatellizálásával kezdett beszélni Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, a Corvinus Egyetem kuratóriumának elnöke a vizsgabotrányról az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Ádám Zoltán egyetemi docens év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett, miután egy befolyásos családból származó hallgatójával annak vizsgáján kivételezett az egyetem. A hallgató úgy tehetett vizsgát az egyik tantárgyból egy külön neki elkészített kérdéssor alapján, hogy előzőleg nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket. Az ügyet etikai és belső szabálytalansági vizsgálatok kísérték, a történet vége az lett, hogy az egyetem rendkívüli felmondással elbocsátotta a szabálytalanságra figyelmeztető Ádámot. Az egyetem rektora szerint ez törvényes és arányos döntés volt, az Akadémiai Dolgozók Fóruma ugyanakkor Ádám Zoltán visszavételét követeli.

Mint a 444 írja, Hernádi a rektorhoz hasonlóan az interjúban az oktató felelősségét hangsúlyozta többféle módon is. Például szerinte "a tanárnak annyiban nem volt igaza, hogy ez előfordulhat, hogy valaki nem teljesít bizonyos feltételeket...".

A Mol-vezér szerint azért az egészből azért lett ügy, mert a tanár írt egy levelet egy zárt Fb-csoportba, ahonnan „befújta a szél egy újság szerkesztőségébe, ahol megjelentették”. Ebben a levélben Ádám Zoltán az üzletember szerint „azt feltételezte, hogy ennek a hallgatónak a szülei nagy volumenű Mol-részvényekkel rendelkeznek a Forbes magazin szerint (...) és miután az egyetemi kuratórium elnöke Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, ez lehetőséget ad, hogy nyomást gyakoroljon” – mondta, majd arra a kérdésre, hogy nem tett-e ilyet, így válaszolt:

„Hogy tettem volna? Ez még viccnek is rossz! Én a gyereknek a szüleivel... történetesen tudom, hogy kiről van... Én az életben nem beszéltem soha a Molról, se másról. Az egyikkel találkoztam egyszer egy focimeccsen. Annyi volt, hogy kezet fogtunk, de az már évekkel ezelőtt volt.”

A tanár felelőtlenségét szerinte alátámasztja, amiről a rektor is beszélt, hogy a botrány miatt számos gyereket ért „olyan támadás, hogy akkor te voltál az, a te apád intézte el”. Majd arra is rátért:

– És hadd mondjak valamit: nem az én lányom volt. Szegény lányom is sírt emiatt. De nem ő volt...
– Oda jár ő is?
– Persze!

Arra az oktatói követelésre, hogy Ádám Zoltánt vegyék vissza, azt mondta: ez egy munkáltatói jogkör, a munkáltató pedig az egyetem.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)