„Ki
A lényeg

Hernádi Zsolt pár hét múlva már emelné benzin árát

9/06/2022 14:22

| Szerző: Klubrádió

A Mol elnök-vezérigazgatója azért, hogy az ellátás folyamatos legyen, júliustól kivezetné a benzinárstopot.

A Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója szerint ellátásbiztonsági okokból a júliustól célszerű lenne fokozatosan kivezetni az üzemanyagokra kiszabott ársapkát – írta meg a Mandiner.

„De ez a kérdés nem a miénk. A mi felelősségünk a döntéshozók tájékoztatása” – tette hozzá.

A 444 összefoglalójában idézte Hernádit, aki szerint a magas árakat a túlkereslet okozza, ezért úgy látja, muszáj lenne csökkenteni a fogyasztást is. Példának hozta a tömegközlekedés támogatását, a nagyvárosi autómentes hétvégéket, valamint a rászoruló rétegek számára nyújtott célzó támogatásokat.

Az üzletember szerint ugyanakkor, ha Orbán Viktor nem küzdött volna Brüsszelben, akkor nem az lenne most a kérdés, mennyibe kerül az üzemanyag, hanem hogy van-e egyáltalán. Emlékeztetett: az importpiacon eddig egyedül az OMV maradt talpon, most ő is elesett, nem lesz képes ellátni a kútjait. Nemcsak azért, mert ársapka van, hanem mert nem rendelkezik elegendő mennyiségű áruval. Hernádi szerint képtelenség 10-15 százaléknyi árukiesést egyik napról a másikra pótolni. Egy ilyen árbeavatkozás csak igen rövid távon tartható fenn.

A 95-ös benzin, valamint a gázolaj kereskedelmi árának 480 forintos áron való rögzítése várhatóan július 1-jével jár le. A kormány dönthet úgy, hogy meghosszabbítja a benzinárstopot, vagy fokozatosan kivezeti azt, de erről jelenleg még nem áll rendelkezésre bővebb információ.

A Mol és a Lukoil vezetői folytattak megbeszélést Budapesten
 
Hernádi Zsolt
 Fotó: Kovács Tamás/MTI