„Zajlik
A lényeg

Hevesen sem épül akkumulátorgyár

30/09/2024 19:17

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A fideszes vezetés először népszavazáson mérte volna meg az gyár támogatottságát, de az ellenállást látva inkább kezdeményezi BYN Chemical magyar cégével kötött előszerződés egyoldalú felmondását.

Egy éven belül a második akkumulátoripari beruházás bukott el lakossági ellenállás miatt – írja az Economx, ami szerint Heves fideszes polgármestere, Sveiczer Sándor előremenekül: az BYN Hungary Kft.-vel kötött előszerződés felmondását javasolja, és ígéri, új befektetőt keres.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Alsózsolcán olyan heves tiltakozás indult az ott tervezett akkufeldolgozó ellen, hogy a beruházó őszre letett a tervről, végül Sóskútra vitték az üzemet, ahol ugyancsak ellenállásba ütköztek.

A vegyi üzem elleni lakossági tiltakozás miatt Sveiczer először népszavazáson mérte volna meg az gyár támogatottságát, de a múlt heti Facebook-bejegyzése szerint kezdeményezi az N-metil-pirrolidon (NMP) nevű oldószer gyártásában világszerte piacvezető BYN Chemical magyar cégével kötött előszerződés egyoldalú felmondását, és újabb befektetőről szóló egyeztetést kezdeményez.

Kiemelt képünk: Illusztráció