„Klubrádió
A lényeg

Hivatalos: Gulyáshoz kerülnek Novák családügyi feladatai

30/12/2021 18:12

| Szerző: Klubrádió

A családokért felelős tárca nélküli miniszter általános jogutódja a Miniszterelnökséget vezető miniszter – jelent meg a Magyar Közlönyben csütörtökön közzétett kormányrendeletben. Mindez azt jelenti, hogy Gulyás Gergelyhez kerülnek Novák Katalintól a család-, gyermek- és ifjúságpolitikai feladatok. A rendelet január elsején lép hatályba.

Orbán Viktor miniszterelnök mint a Fidesz elnöke december 21-én jelentette be, hogy pártja Novák Katalint, a családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli köztársasági elnöknek. Ő pedig másnap közölte, hogy lemond miniszteri tisztségéről, mert „ezentúl az előtte álló feladatra kíván koncentrálni, ami az államfőjelöltség”.

Novák Katalin már beszélt is arról, hogy Gulyáshoz kerül a családok ügye, a választásokig az ő irányításával dolgozik majd a két államtitkára és a szakmai csapat. Így a többi között Gulyás Gergely engedélyezheti majd, hogy egyedülállók gyereket fogadjanak örökbe, mert 2021 februárjában ez is Novák Katalin hatáskörébe került

A hvg megjegyzi, érdekes Novák felvetése, hiszen igazából nem nagyon van mire koncentrálni: az államfőt az országgyűlés választja, kampány nincs, tehát a megválasztásához szükséges 133 szavazatra – vagyis az összes képviselő kétharmadának támogatására bizton számító jelöltnek egyetlen feladata egy beszéd elmondása lesz a parlamentben a szavazás előtt. 

Novák Katalin 2020. október 1-től volt tárca nélküli miniszter igen széles hatáskörrel: az Emberi Erőforrások Minisztériumától hozzá került a család- és az ifjúságpolitika, a szociál- és nyugdíjpolitika nagy része. 

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)