„Zajlik
A lényeg

Hosszú Katinka után Pásztory Dóra is bírálta az úszószövetséget, 796 millió forint megtérülésére kérdez rá

8/08/2024 17:49

| Szerző: Klubrádió

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka után az Eurosport másik olimpiai műsorvezetője, a kétszeres paralimpiai aranyérmes Pásztory Dóra is bírálta a Magyar Úszó Szövetséget egy Facebook-posztban.

Pásztory az arany- és ezüstérmes Milák Kristóffal kapcsolatban először arról írt, hogy szerinte a francia Léon Marchand felkészülésének szempontjából irreleváns volt, hogy az edzője vagy az úszók kapitánya mit nyilatkozott Milákról. Jelezte, azt fontosabb kérdésnek tartja, hogy mit érezhetett Milák, amikor az edzője róla beszélt, ő viszont ezt nem tette meg, és azt is hozzátette, hogy az úszó hallgatásának következményei elsősorban nem a MÚSZ-t érintik negatívan, hanem a rá kíváncsi szurkolókat és azokat a médiában dolgozó szakembereket, akik lelkiismeretesen, alaposan, figyelmesen végzik a munkájukat.

Posztjában több kérdést tett fel, amelyekre szerinte azért lenne jó, ha minél többen válaszolnának, hogy tisztán lehessen látni a magyar úszósport jelenével és jövőjével kapcsolatban. Ezek közül emeltünk ki párat:

  • Lehet-e eredményesnek kikiáltani egy olimpiai szereplést a szövetség részéről, ha az érmet nyert sportolók felkészítésében nem vettek részt sportszakmailag? Miközben sportszakmai feladatok ellátására 796.600.000 Ft lett kiutalva. (Ahogy a 24.hu is írja, Kós Hubertében semmilyen szinten, hiszen Amerikában, az Arizona Egyetemen készült, Milákéban a szövetség vezetőinek kommunikációja alapján erősen információ hiányosan és hézagosan).
  • Lehet-e eredményesnek minősíteni a magyar úszóválogatott szereplését, ha egyetlen versenyző (Betlehem Dávid) tudott egyéni csúcsot javítani a döntőben és mindössze 4 versenyző javította meg az egyéni legjobbját a 9 nap alatt? Az úszónő itt hozzáteszi, hogy két magyar edző tanítványa nyújtotta a legjobbját az olimpián, miközben a szövetségi kapitány és vezetőedzők támogatása 2023-ban 42 228 000 adófizetői forint volt.
  • Lehet-e felelősségre vonni szövetséget, szövetségi kapitányt és edzőt, ha nem kizárólag sportoló érdekét szem előtt tartva nyilatkozott?

A teljes posztot itt olvashatják el: 

(Kiemelt kép: Pásztory Dóra/Facebook)