„Zajlik
A lényeg

Idén még csak egy egyetem fogadta el az MCC-s pluszpontokat

29/07/2024 19:12

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A jövőben viszont bővülhet az együttműködés a kormányközeli tehetséggondozó és az egyetemek között.

Elenyésző jelentősége volt a kormányközeli Matthias Corvinus Collegiumos (MCC) végzettséggel szerzett pluszpontoknak a felvételi eljárásban, eddig csak a győri egyetemmel kötöttek megállapodást – nézett utána a 444.hu

Idén először a felsőoktatási intézmények dönthettek arról, hogy mire hány pluszpontot adnak – a lehetséges 500-ból 100 pont sorsa dőlhetett el így. A pluszpont lényegében ugyanaz, mint amit eddig többletpontként ismertünk, járhat például nyelvtudásért, tanulmányi versenyek eredményére, korábbi végzettségért, sporteredményért.

Tavaly októberben derült ki, hogy az MCC-s végzettségért is járhat pluszpont a felsőoktatási felvételi eljárásban.

A tehetséggondozóként indult intézmény repertoárjába az elmúlt években egyre inkább bekerült a politikai térben értelmezhető rendezvények szervezése, itthon és Brüsszelben is kiadnak politikai témájú kiadványokat. Az MCC vagyona a fenntartó alapítványon keresztül 2020-ban kezdett jelentősen gyarapodni, több százmilliárd forintos részvényportfóliót és több mint százmilliárd forintot kapott – összesen annyi pénzt, amennyit az állam a teljes felsőoktatásra szokott költeni évente – írta korábban az intézményt bemutató sorozatában Telex.

Mathias Corvinus Collegium
 
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti központjának korábban helyet adó, bontás előtt álló épületek a Gellért-hegyen 2024. január 16-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Ezért is övezte nagy érdeklődés a pluszpont lehetőségét.

Ehhez képest végülis egyelőre csak a győri Széchenyi István Egyetemmel (SZIE) állapodott meg az MCC, ott 20 pluszpontot ért a náluk végzett képzést. Az egyetem a 444 kérdésére közölte, 11 felvételiző érvényesített MCC-s pluszpontot, közülük hatan nyertek felvételt az egyetemre, ráadásul ők e nélkül is bekerültek volna.

A lap kereste az MCC-t is: ők minden egyetemi képzést nyújtó város felsőoktatási intézményével törekszenek az együttműködés kialakítására, vagyis, a jövőben bővülhet az ottani végzettségből származó pluszpontokat beszámító intézmények köre.