„Zajlik
A lényeg

Iránból rakétákat lőttek ki Izraelre

1/10/2024 19:36

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Szólnak a szirénák.

Iránból ballisztikus rakétákat lőttek ki Izrael irányába az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint – írja a Times of Israel.  A lap arról is ír, hogy emiatt egész Izraelben megszólaltak a szirénák, amelyek a lakosságot figyelmeztetik.

Izraelben az óvóhelyek közelében kell tartózkodniuk a Tel-Avivban és környékén élőknek a polgári védelem kedd délután kiadott utasításai szerint – írja az MTI.

 
iráni rakétaák Izraelre
Youtube
 

Az esetleges iráni támadásról szóló amerikai figyelmeztetés nyomán estére összehívták a biztonságpolitikai kabinetet, és Joáv Galant védelmi miniszter telefonon megbeszélést folytatott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. Megvitatták Irán szándékát Izrael megtámadására, a közös katonai-védelem együttműködést, valamint Izrael önvédelmi jogát, és azon jogát, hogy fellépjen ellenségei ellen. A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy Galant megköszönte Austinnak a szoros együttműködést és személyes elkötelezettségét Izrael biztonsága és a regionális stabilitás erősítése mellett, szemben az iráni agresszióval.

Irán törvényes, racionális és legitim válasza a cionista rezsim terrorcselekményeire – amelyek iráni állampolgárok és érdekek elleni támadással és az Iráni Iszlám Köztársaság nemzeti szuverenitásának megsértésével jártak – megfelelően végrehajtásra került – közölte Irán ENSZ-képviselete a közösségi médiában.

Fegyveresek járókelőkre nyitottak tüzet kedden Tel-Aviv Jaffa kerületében kedden, az izraeli rendőrség első hivatalos közlései szerint a feltételezett terrortámadásban négyen életüket vesztették és heten megsebesültek.

A hatóságok szerint a két támadót “semlegesítették”. A televízióban is közölt megfigyelőkamerás felvételek szerint a két fegyveres egy villamosmegállóban kezdett el lövöldözni. Eli Bin, az MDA helyi mentőszolgálat vezetője szerint legkevesebb hét ember sebesült meg két helyszínen. Az izraeli sajtó ugyanakkor már nyolc halálos áldozatról számolt be. A merénylet Irán Izrael ellen indított tömeges rakétacsapásával nagyjából egy időben történt – közölte az MTI.