„Zajlik
A lényeg

Ismét Ursula von der Leyent választották az Európai Bizottság elnökének

18/07/2024 14:22

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Ismét Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság elnöke, miután az Európai Parlament 401 igen és 284 nem szavazattal jóváhagyta a jelöltségét. Összesen 707 képviselő szavazott.

Ursula von der Leyen az elmúlt öt évben is az Európai Bizottság elnöke volt, és az újraindulása része volt annak a csomagnak, amelyben a nyár elején a három nagy uniós pártcsalád, az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok megegyeztek. Ezután az állam- és kormányfők Orbán Viktor ellenszavazatával, olasz tartózkodás mellett jelölték, majd az EP-ben is meg kellett szavazni.

Csütörtök reggel Von der Leyen még egy utolsó kampánybeszédre kapott lehetőséget. Ebben a többi között hangsúlyozta, hogy „a jogállamiság tiszteletben tartása kötelező az uniós támogatásokhoz, és felhánytorgatta Orbán moszkvai „békemisszióját”. Egyedüli magyar felszólalóként a fideszes Gál Kinga úgy látta: Európa gyengébb, mint öt éve volt.

A von der Leyen jelöléséről megállapodó három frakcióban összesen 401-en vannak; a szélsőjobboldalhoz sorolt csoportok, mint a Patrióták, amelyvben a Fidesz is tag, valamint a Szuverenisták nem támogatták a német politikust.

Az Európai Bizottságba minden uniós kormány egy-egy tagot jelölhet. A bizottsági elnök dönti el, hogy kinek milyen szerepet szán, de a biztosjelölteket az EP is meghallgatja és a végén az egész testületet is meg kell szavaznia, így ezen keresztül közvetve cseréltethet egy-egy tagot vagy módosíthat azon, ki milyen területet kapjon. Az új Európai Bizottság várhatóan november-december környékén alakulhat meg.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke már előre meghívta Von der Leyent Magyarországra, ha ismét megválasztanák. Magyar a Facebook-posztjában azt írta, a bizottsági elnök ősszel örömmel jönne, „hogy tájékoztassa a honfitársainkat az Európáért és Magyarországért folytatott munkájáról. Egy személyes látogatás alkalmat nyújtana arra is, hogy elnök asszony cáfolja a fideszes propaganda személyével kapcsolatos hazugságait.”

(via Telex, kép: MTI/AP/AFP pool/Kenzo Tribouillard)