„Zajlik
A lényeg

Iványi Gábor a tüntetésen: A magyar kormány egyházüldözést folytat

20/09/2024 19:38

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Megtelt a Blaha Lujza tér az Iványi Gáborék bezáratott iskoláiból elküldött gyerekek melletti demonstráción.

2024. szeptember 20. A lényeg / részlet, Iványi Gábor (24.09.20.)
00:45
00:00

Az Emberek az emberekért című, péntek délután, a Blaha Lujza téren kezdődött demonstráció első szónoka Iványi Gábor lelkész volt, az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője.

Úgy fogalmazott: a magyar kormány egyházüldözést folytat, talán éppen a mellettük megnyilvánuló, egyre erőteljesebb kiállás miatt. Megpróbálja felszámolni a rendszerváltás hajnalán létrehozott, állami feladatokat átvállaló intézményeiket, ellehetetleníti a mintegy fél évszázados múltra visszatekintő egyházuk életét, működését.

Megköszönte a művészneknek, közéleti szereplőknek, hogy színpadra lépnek, tiltakoznak a gyerekek sorsát semmibe vevő, embertelen intézkedések ellen, noha ez akár komoly kockázatot is jelenthet számukra.

 
Emberek az Emberekért című tüntetés Iványi Gáborék mellett, kép: Klubrádió / Lőrincz Csaba
 

2024. szeptember 20. Esti gyors / részlet, Kemény Dániel (24.09.20.)
04:02
00:00

Tudósítónk, Kemény Dániel a helyszínről elmondta: az Iványi Gáborék bezáratott iskoláiból elküldött gyerekek melletti demonstráción rengeteg színész, író, zenész, civil aktivista szólalt fel. Nagy Zsolt színész úgy fogalmazott, hogy mindenki, aki összegyűlt, megmutatta, hogy picit ők is Iványi Gáborok. Fél hétkor még folyamatosan nőtt a tömeg, a Blaha Lujza tér megtelt, a tömeg több ezres lehetett – tette hozzá.

Iványi Gáborék csapata elhelyezett mécseseket a színpadnál, a megmozdulás végén ezeket gyújtják meg a tervek szerint. Kifejezetten pártzászlókat nem látott, politikusokat igen, a volt párbeszédes Tordai Bence például azt mondta, hogy semmiképp sem merülhet fel, hogy Iványiék mellett nem állna ki. Jámbor András, Kunhalmi Ágnes, ők arról beszéltek, hogy az önkormányzatok igyekeznek megvizsgálni, milyen helyi eszközökkel tudják akár segíteni Iványi Gáborék intézményeit. Beszélt Hadházy Ákossal, aki kevesellte a kint lévőket, és szerinte sokkal hatékonyabb lett volna, ha más egyházak képviselői körbeállják Iványiék iskoláit.