„Zajlik
A lényeg

Izraeli légitámadás Libanonban, több száz rakéta Izrael ellen

25/08/2024 08:43

| Szerző: Klubrádió

Izrael légitámadást indított libanoni célpontok ellen, a Hezbollah több száz rakétát lőtt ki Izraelre.

Önvédelemből indított légitámadást több libanoni célpont ellen Izrael, miután a terrorszervvezetként is nyilvántartott libanoni iszlamista Hezbollah több ezer lövedékkel tervezett támadását végrehajtani több száz izraeli katonai és stratégiai célpont ellen –erről ír a izraeli a Jediót Ahronót lap által kiadott ynet hírportál.

Az MTI szerint az izraeli katonai rádió azt jelentette, hogy több mint száz katonai repülőgép akadályozta meg – fél órával a kezdete előtt – a Hezbollah tervezett támadását, amely Izrael középső részében lévő katonai létesítmények ellen is irányult volna.  Az izraeli hadsereg (IDF) szerint a vadászgépek több ezer rakétaütegre mértek csapást Libanonban.

 
 Izrael légi támadást indított libanoni célpontok ellen, a Hezbollah több száz rakétát lőtt ki Izraelre. Forrás: LTC Nadav Shoshani/X  2024. augusztus 15., vasárnap
 

Az izraeli támadás után az Irán által támogatott Hezbollah drón- és rakétatámadást indított izraeli területek ellen. A szervezet azzal indokolta a támadást, hogy meg akarják bosszulni a Hezbollah alapítói közé tartozó parancsnokuk,  Fuad Sukar július meggyilkolását. Az iszlamista parancsnokra egy drónról kilőtt rakétával ráomlasztottak egy házat Bejrút külvárosában Fuad Sukarra, aki a szervezet taktikai fegyvereiért – köztük a rakéta- és drónkészletért – felelős parancsnoka volt.

A libanoni székhelyú központú Hezbollah azt közölte, 320 rakétát lőttek ki Izrael felé, amellyel 11 katonai létesítményt vettek célba. Az IDF szerint 150 támadás indult Libanon irányából. Az IDF szerint a Hezbollah Izraelre kilőtt lövedékeinek nagy részét a vadászgépeik elfogták.